Tom Mindte is de eigenaar van het onvolprezen platenlabel Patuxent, waar je de meest uiteenlopende muziek kunt vinden, van jazz tot (vooral) bluegrass. Mindte heeft een zeer fijne neus voor jong talent, en bij Patuxent kun je dan ook veel ontdekkingen doen van veel jonge, virtuoze musici die met bijzonder veel enthousiasme en passie de bluegrass levend houden en die het genre ook vaak een nieuwe richting op helpen. Daarnaast maakt hij ook regelmatig opnames van de echte veteranen in het bluegrassveld, en daar mogen we hemzelf zo langzaamaan ook best bij rekenen.

Mason Via is een van die jonge honden die Mindte onder zijn hoede heeft genomen, en dit keer vormt Mindte samen met deze jonge musicus, die niet alleen meer dan voortreffelijk gitaar speelt en prima liedjes speelt, maar die ook de “high and lonesome sound” van het bluegrass-zingen beheerst, een perfect duo. Want Mindte en Via zingen samen alsof ze dat al een heel leven lang hebben gedaan, met een onwaarschijnlijk perfecte timing. Ze zingen wisselend lead en harmony, waarbij ze allebei zowel de lage als de hoge stem perfect beheersen.

Daartussendoor laten ze ook nog even wat mandolinebreaks (Mindte) en gitaarbreaks (Via) horen waar de bek je af en toe van open valt. Zo maakten ze samen met een paar gastmusici een van de meest inspirerende albums van de laatste tijd. Hier worden enkele generaties overgeslagen en knettert het muzikaal van alle kanten. Fenomenaal!

Tom Mindte zingt en speelt mandoline, Mason Via zingt en speelt gitaar, Ben Somerville speelt op de hele cd bas, Rob Benzing banjo op Heed This Advice, Brennen Ernst piano op I’m gonna be a Wheel Someday, Victor Furtado banjo en Nate Leath fiddle op Rockingham Cindy, Donnie “Dobro” Scott dobro op Run and Hide.

Luister hier naar een paar fragmenten:

tom mindte en mason via - heed this advice (via)     
tom mindte en mason via - rockingham cindy (pd)     
tom mindte en mason via - i am the man, thomas (sparks / stanley)