Bluegrass is populairder dan ooit, en dat betekent ook dat het een muzieksoort is die echt leeft, en dat er niet alleen puristen mee bezig zijn, maar ook muzikanten die het genre best wat willen oprekken. We laten hier weer wat vrij recente bluegrassalbums de revue passeren.

Bluegrass

De Bluegrass-sampler van het label Acoustic Disc levert topmuziek van de eerste tot en met de allerlaatste noot. Een uur lang traditionele bluegrass van de allerhoogste kwaliteit. Als je niks van bluegrass weet en je zou ergens willen beginnen, kun je het beste deze cd aanschaffen. De snerpende high-lonesome sound is hier ruim vertegenwoordigd, maar er zijn ook wat warmer klinkende zangers, en er wordt op alle nummers fantastisch gemusiceerd – scherp, vitaal en zeer energiek. Een absolute aanrader, en niet alleen voor beginners.

Hayseed Dixie – Let There Be Rockgrass

Laat je door de titel van deze cd niet in de war brengen, want het gaat hier toch nog steeds om pure bluegrass, alleen hebben de heren van Hayseed Dixie nummers genomen van hun favoriete hardrockbands, als AC/DC (Whole Lotta Rosie), Aerosmith (Walk This Way), Queen (Fat Bottom Girls), Mötörhead (Ace of Spades), en nog wat van die gasten, en die een bluegrassbehandeling gegeven.
Het resultaat is zonder meer verrassend te noemen, want de nummers doorstaan die behandeling glansrijk. Een zeer leuke, zeer vitale cd.

Mike and Amy Finders Band – Where You Are

Sinds het grote succes van Alison Krauss zijn er steeds meer vrouwen bluegrass gaan zingen, en veel meer paren ook. Mike en Amy Finders is een jong stel dat het heel goed doet. Ze zingen allebei voortreffelijk solo en samen, en ze hebben een prima band om zich heen verzameld, terwijl ze zelf ook goed spelen. Mike heeft bovendien de meeste liedjes op deze cd geschreven. Amy heeft een stevige bluesy stem en neemt de emotionelere liedjes voor haar rekening terwijl Mike de iets tragere, verhalende liedjes zingt. Het klinkt steeds warm en tegelijkertijd behoorlijk levendig. Een zeer fraaie plaat.

Kenny and Amanda Smith Band – House Down The Road

Kenny Smith is een fantastische, inventieve gitarist, waar je met verbazing naar kunt luisteren. Amanda heeft een mooie warme stem waarmee ze zeer overtuigend zingt, maar wat deze band zo goed maakt is het fantastische samenspel. Er wordt zeer intens samengespeeld, en het klinkt steeds mooi compact – het klopt allemaal mooi. Misschien wat traditioneler dan de Finders, maar zeer de moeite waard.

Chris Stuart & Backcountry – Saints & Sinners

Een thema-cd dit keer, waarop ook weer een stel schittert – Chris Stuart leadzang en gitaar en Janet Beazley, leadzang, banjo en tinwhistles. Het thema, dat overigens losjes gehanteerd wordt, draait om de bekendste boot die ooit emigranten van Engeland naar Amerika bracht – de Mayflower. Van de ruim honderd mensen aan boord noemde bijna de helft zich “saints” – de andere helft werd door hun als “sinners” aangeduid. De meeste liedjes hebben de bandleden zelf geschreven. Ook hier hebben we weer een zeer sterke cd te pakken, waarbij de teksten dankzij het thema wellicht wat meer aandacht krijgen.

Als je doorklikt bij onderstaande links kun je in veel gevallen ook naar de muziek van de betreffende band luisteren.

Lees over meer recente bluegrass-albums…