Patuxent Music is een klein platenlabel dat een serie fantastische bluegrass-cd’s uitbrengt. We zetten er even vier voor je in de spotlight. Tom Mindte en John Escobar zitten steeds achter de knoppen, en zij zijn in ieder geval verantwoordelijk voor de meer dan voortreffelijke productie.

Mark Delaney

Mark Delaney is een virtuoos banjospeler die al een kleine twintig jaar als studiomuzikant of in bands speelt. Sidecar is zijn eerste soloplaat, die hij maakte met Michael Cleveland op fiddle, Audie Blaylock op gitaar, Jesse Brock op mandoline en Barry Reid op bas. Omdat een instrumentale bluegrass-cd wellicht wat saai zou worden heeft hij ook wat gastzangers ingehuurd voor de afwisseling, en dat pakt heel goed uit. Maar wat vooral veel indruk maakt is Delaney’s felle banjo. Hij speelt niet alleen virtuoos en snel, maar ook met gevoel, energie en flair. Lekker. Om vrolijk van te worden.

Nate Leath

Nate Leath is een fenomenale fiddler, en op zijn cd Nate Leath + Friends – Rockville Pike staat die fiddle dan ook terecht centraal. Ook hij heeft gasten gevraagd om te komen zingen. Veel traditionals die nieuw leven ingeblazen krijgen, maar ook een Gillian Welch-David Rawlings-compositie, een nummer van Bob Wills en twee eigen stukken. Allemaal top. Fris, energiek, aanstekelijk en opwindend. Het titelnummer is een adembenemend mooi stukje solo-fiddle. En in twee andere nummers laat Leath horen dat hij ook als gitarist een topmuzikant is. Magnifiek.

Patrick McAvinue

Ook Patrick McAvinue is een fenomenaal fiddler, en ook hij weet met een superband een volstrekt eigen geluid te creëren, terwijl hij wel degelijk met beide voeten in de akoestische bluegrasstraditie staat. In zijn band vinden we voor een deel dezelfde mannen die ook Mark Delaney bijstaan, terwijl Nate Leath in een Bill Monroenummer even aanschuift. Gitarist Audie Blaylock blijkt hier ook een begenadigd zanger te zijn. Wat moeten we hiervan zeggen, behalve dat we hier in deze muziek hebben zitten zwelgen? Prachtig, prachtig.

Jordan Tice

Gitarist Jordan Tice is van dit viertal misschien wel de interessantste gast, want hij weet de akoestische bluegrass modern te laten klinken zonder de puurheid te verliezen. Hij heeft de superieure fiddler Casey Driessen in zijn band, net als de geweldige bassist Mark Schatz. Tice is twintig en Long Story is al zijn tweede cd. De tien uitstekende nummers heeft Tice zelf geschreven, en we kunnen dan ook snel concluderen dat we nog veel van deze jongen zullen horen. Ondertussen is Long Story een geweldige cd die zijn geheimen niet na één keer draaien prijsgeeft. Een absolute aanrader. En bij Tice is het geen enkel bezwaar dat de cd geheel instrumentaal is – je verveelt je geen seconde.


  • Mark Delaney – Sidecar – Patuxent CD-175
  • Nate Leath + Friends – Rockville Pike – Patuxent CD-177
  • Patrick McAvinue – Rutland’s Reel – Patuxent CD-174
  • Jordan Tice – Long Story – Patuxent CD-176
  • Patuxent Music

nate leath

patrick mcavinue