Voor bluegrassliefhebbers is From Roots To Branches een gouden tip. Ook voor iedereen die eens wil kennismaken met vroege bluegrass overigens. Deze spotgoedkope (rond vijftien euro) driedubbele cd bevat ruim drie uur topbluegrass, verdeeld over drie periodes.

Roots of Bluegrass is van de drie eigenlijk de interessantste cd. Hier hoor je bluegrass in zijn begintijd, in zijn oervorm, en dan ook nog eens met een aantal legendarische acts die nog steeds staan als een huis. The Monroe Brothers uiteraard (Bill Monroe wordt toch vrij algemeen beschouwd als de grondlegger van de bluegrass), de fantastische Eck Robertson, de heerlijk rommelige Skillet Lickers, Uncle Dave Macon en veel meer. De geluidskwaliteit is niet overal perfect, maar zeker niet slecht, en de muziek spat nog even energiek de boxen uit als vroeger.

Op First Generation Bluegrass worden de teksten soms wat aan de fundamentalistische kant, met titels als I’m Using My Bible As A Roadmap en What Are They Doing In Heaven Today, maar de kwaliteit van de muziek is er niet minder om. Hier vinden we Bill Monroe, The Stanley Brothers met een erg jonge maar zeer herkenbare Ralph Stanley, Flatt & Scruggs, Reno & Smiley en meer onweerstaanbare acts. Bluegrass in zijn groeiperiode, leuk om te volgen.

Second Generation Bluegrass tenslotte brengt materiaal uit de jaren zestig, van onder meer The Dillards, The Country Gentlemen en Rickie Skaggs. Ook zeer de moeite waard, maar met name de eerste cd van het doosje is de aanschaf van deze driedubbelaar meer dan waard.

  • Bluegrass from Roots to Branches – 3cd – IMC Music DEL 800103