Wat hebben stringbands en bluegrassbandjes toch met kippen en hanen? Er zijn juist in dat genre ontzettend veel kippenliedjes te vinden en bands komen in hun namen redelijk vaak met een kip of haan op de proppen. Het zal wel toeval zijn.

Foxglove

De vier musici van het Californische Foxglove noemen hun muziek Americana, maar het is voor een deel gewoon akoestische folk, met vleugjes bluegrass. Al hun “Stories about the sun” hebben ze zelf geschreven, en er wordt door de vier bandleden prima gezongen, zowel solo als meerstemmig. Als gast speelt onder meer gitariste Nina Gerber mee (zij speelde lang met Kate Wolf en was na diens dood bij veel andere singer/songwriters te horen, als Nanci Griffith en Greg Brown) en fiddler Judy Stavely. Lekkere liedjes, los en mooi transparant akoestisch spel, prima zang – gewoon lekkere moderne folk.

The Henhouse Prowlers

Chicago is als bluesstad bekender dan als bluegrasscity, maar The Henhouse Prowlers komen wel degelijk uit Chicago en ze spelen op een frisse, energieke manier ouderwetse bluegrass. Stadsjongens die pure plattelandsmuziek maken, kan dat? De Prowlers bewijzen dat ze dat heel goed kunnen, en met eigen materiaal ook nog. Bluegrass wordt met een beetje spuug weer opgepoetst tot het net zo energiek klinkt als het hoort. Top.