Of het echte Texanen zijn, dat weet ik niet zeker, maar ze wonen wel in Texas, en ze klinken als Texanen en ze bezingen Texas, de staat die een slechte naam heeft gekregen dankzij George W, maar ook de staat die enorm veel verhalenvertellende singer/songwriters heeft voortgebracht. Cheevers brengt in een van zijn liedjes zelfs een ode aan al zijn voorgangers, waarbij Pancho en Lefty, de figuren uit misschien wel het bekendste liedje van Townes van Zandt, niet ongenoemd blijven.

Bob Cheevers – Tall Texas Tales

Tall Texas Tales maakt zijn titel volkomen waar, want Cheevers bezingt Texas en zijn inwoners op veel verschillende manieren, en maakt ook op verschillende manieren indruk. Een liedje over de atoombom en zijn uitvinder wordt gevolgd door de klacht van een boer die smeekt om regen, en het plaatsje Luckenbach, bekend geworden omdat het de uitvalsbasis was van Jerry Jeff Walker, krijgt een ode toebedeeld. Cheevers schrijft mooie liedjes die hij zingt met een stem die soms aan Willie Nelson doet denken en met arrangementen die met hun subtiele, milde rock aan de onderschatte grootmeester Jerry Jeff Walker doen denken. Een schitterend groeiplaatje, met liedjes die steeds beter worden. Aanrader.

Betty Soo – Heat Sin Water Skin

Ook Koreaans-Amerikaanse Betty Soo naam haar album op in Austin, Texas, met de hulp nog wel van Gurf Morlix, die altijd net even dat kleine beetje extra toevoegt aan alle platen waar hij op meespeelt. Folkrock met wat snufjes blues en country, af en toe stevig rockend, maar meestal wat ingetogener, en dan is Soo eigenlijk op haar best. Een zeer mooi plaatje. Ook van haar cd laten we een fragment horen.


 

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.