The Bootleg Remedy is een merkwaardige band die een volstrekt eigen, volkomen natuurlijk klinkend geluid heeft dat toch nergens onder te brengen is. Als je het fusion zou noemen zou dat misschien zelfs te experimenteel klinken. Niet dat ze niet experimenteren, want er staat genoeg verrassends op hun cd Cutting Time, maar bij deze band is vooral het speelplezier essentieel. Er wordt met bijzonder veel lol gewoon lekker gemusiceerd, zonder dat iemand zich bekommert om het hokje waar de band in geplaatst zou moeten worden.

De fiddles, de lapsteel, de zingende zaag en de banjo’s komen uit de hoek van de stringbands, de tuba, de klarinet en de trombone komen uit de jazz, en de cello komt hier uit de kamermuziek. Maar je zou net zo goed kunnen stellen dat de pianist dixieland speelt met klassieke trekjes, of dat de klarinettist de klezmer binnensmokkelt. Allemaal waar, maar het mooie is dat deze band zo lekker vanzelfsprekend klinkt, alsof deze muziek er altijd al geweest is. Het lijkt zo simpel. Je zet gewoon een zeer gevarieerd gezelschap muzikanten die er zin in hebben, en die ook naar elkaar willen luisteren, bij elkaar, met David Gould ervoor, die het grootste deel van de arrangementen schrijft en er ontstaat bijna als vanzelf gedreven, geïnspireerde muziek.

Ze persen dan rustig drie versies van After You’ve Gone in één, maken van Blues My Naughty Sweety Gives Me een bijna Brechtachtig cabaretnummer dat toch blijft swingen, improviseren in verrassende combinaties in Atonement (met bijvoorbeeld een prachtig lapsteel-bas duet) en maken vooral consequent leuke muziek. Gould schreef zelf ongeveer de helft van het materiaal op deze cd, en juist in die nummers wordt de traditie soms behoorlijk opgerekt. Alles bij elkaar een heerlijke, licht verslavende cd.

David Gould is inmiddels met een nieuw project bezig onder de titel Inner Banks – we zijn nu al zeer benieuwd naar de cd die eind dit jaar uit moet komen.