Bozo is de naam waar de muzikant en componist Mark Browning Milner zich achter verschuilt, en de man heeft onder de namen Bozo Allegro en Bozo Adagio een merkwaardig oeuvre bij elkaar gesprokkeld. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar er is geen Bozoplaat die ook maar lijkt op een andere Bozoplaat.

Le Bozo C’est Moi van Bozo Allegro is bijvoorbeeld een jazzplaat die je ergens tussen New Orleans, jazzrock en psychedelische rock kunt plaatsen. Frank Zappa ontmoet James Last. Merkwaardige muziek, die eigenlijk absoluut niet in een vakje is te plaatsen. Na een aantal draaibeurten weet ik nog steeds niet goed wat ik ervan moet denken.
De band bestaat uit een drummer, een percussionist, een bassist, een organist en drie blazers. Het vette orgel doet soms denken aan Booker T, de blazers aan de Jazz Messengers, en het totaalgeluid is absoluut uniek.

Een eerdere plaat die onder de naam Bozo Allegro werd opgenomen, Relentlessly Cheerful, laat horen dat Mark Browning Milner meer dan vol ideeën en energie zit, want ook dit album duurt bijna vijf kwartier. Er zijn hier wat meer blazers plus een gitarist te horen, en de plaat is iets minder direct en rauw, maar er valt ook hier genoeg te beleven. Noem het jazzrock of fusion, maar Bozo heeft ook goed geluisterd naar Duke Ellington, Miles Davis, filmmuziek en Frank Zappa.

Bozo Adagio is een geheel ander kopje thee. Vergeet de jazz, denk meer aan new age, klanktapijten en verglijdende muziek om op weg te drijven. Magic Music heeft niet voor niets als ondertitel Chants For Meditation. Vijf composities van ieder bijna een kwartier, met titels als Alleluia, Dona Nobis Pacem en Amen, waarin zang een hoofdrol speelt. Muziek waar je je aan moet overgeven. Op het andere Bozo Adagio album, Turn Off Your Mind, Relax And Float Downstream horen we geen eigen composities, maar bewerkingen van Amazing Grace (bijna een half uur) Barbara Allen (twintig minuten) en Farewell To Tarwathie (bijna een half uur). Zacht kabbelende muziek, waarbij het tempo behoorlijk radicaal naar beneden geschroefd is, met zeegeluiden, waar je je volgens de componist gewoon aan moet overgeven. Ontspanning en meditatie zijn dan, naar het schijnt, onontkoombaar. De originele composities zijn feitelijk volstrekt onherkenbaar geworden en opgegaan in een lange golfslag van geluid.

  • Bozo Allegro – Le Bozo C’est Moi – Marx Music 0828-2
  • Bozo Allegro – Relentlessly Cheerful – Marx Music 0825-2
  • Bozo Adagio – Magic Music – Marx Music 0827-2
  • Bozo Adagio – Turn Off Your Mind, Relax And Float Downstream – Marx Music 0826-2
  • Bozo website