Kevin Burke is een Ierse fiddler die vroeger onder meer in de Bothy Band speelde, maar die via Arlo Guthrie in de Verenigde Staten terechtkwam, waar hij nu al ruim twintig jaar in Portland, Oregon woont. Dat is overigens een stad waar ik nog wel eens heen wil, want er komt ongelofelijk veel goede muziek vandaan Burke is op vele fronten actief, en overal is het vooral zijn fiddlespel dat het verschil uitmaakt. Hier drie cd’s die zijn uitgebracht op Burke’s eigen Loftus Music label.

Kevin Burke & Cal Scott

Cal Scott speelt akoestische gitaar, en hij ontmoette Kevin Burke tijdens de opnames voor een televisiedocumentaire over de problemen in Noord Ierland. Scott componeerde de score en vroeg Burke om advies. Die samenwerking leidde tot een vriendschap en een muzikaal partnerschap – Across The Black River is hun eerste cd samen, en je hoort wat traditionals, maar ook een aantal van Scotts composities, en aan het eind  For Johnny, dat Phil Cunningham voor zijn broer, de fiddler Johnny Cunnigham scheef. Burke speelt het solo, en je hoort hier hoe mooi melancholiek en warm de man speelt. Het lijkt verder saai, een gitaar en een viool, maar er komen af en toe ook wat gastmuzikanten langs op accordeon, fluiten en bas, waardoor het toch een zeer gevarieerde instrumentale cd is geworden. Iers en Keltisch van gevoel, maar feitelijk tijdloos en plaatsloos.

Celtic Fiddle Festival

Celtic Fiddle Festival is niet de naam van een festival, maar de naam van een band, met drie fiddlers en een gitarist. Bovendien doet één van de fiddlers ook aan “foot-tapping”. Keltisch en fiddle, dat is vrij duidelijk, lijkt me. Het is jammer dat de vier niet op elk nummer samen spelen,want dan klinken ze eigenlijk het lekkerste, vol en swingend als de hel. Er wordt regelmatig in duo’s gespeeld, en ook dat klinkt steeds goed, maar van het groepsgeluid kan ik pas echt voluit enthousiast worden. Puur Iers is het overigens allemaal niet, want er zitten ook stukken tussen uit Canada of Zweden,maar dat maakt het juist wel leuk en gevarieerd. Als je van Keltische fiddlers houdt is dit een aanrader.

Patrick Street

Patrick Street is de enige band hier die zich niet beperkt tot instrumentals, al is hun cd On The Fly ook doorspekt met een aantal fraaie instrumentaaltjes. Twee fiddlers (Kevin Burke en John Carty), een gitarist en zanger (Ged Foley) en Andy Irvine op mandoline, mandola, bouzouki en mondharmonica. Ook hij zingt. Vrijwel alles wat ze spelen is traditional, op één nummer van John Carty na. Veel uit Ierland en Schotland, maar er zit ook een schitterend Australisch lied tussen uit de depressieperiode, Sergeant Small. Met twee voeten stevig in de traditie, maar zonder puristisch te worden. Er worden jigs gespeeld, reels, airs, maar ook hornpipes en polkas. En allemaal goed, warm en aanstekelijk. Zeer prima band.


  • Kevin Burke & Cal Scott – Across The Black River – Loftus Music LM001
  • Patrick Street – On The Fly – Loftus Music LM002
  • Celtic Fiddle Festival – Equinoxe – Loftus Music LM003
  • Loftus Music