Het woord Jam in de groepsnaam van de band Burnt Toast and Jam geeft al een indicatie in welke hoek we het moeten zoeken. We hebben hier te maken met een echte ouderwetse jamband in de traditie van bijvoorbeeld Grateful Dead. De bezetting doet nog het meeste aan een bluegrassband denken, met een prominente rol voor een prettig rammelende banjo. Er wordt intensief samengespeeld, met veel ruimte voor eindeloze solo’s. Ik ken mensen die allergisch zijn voor dit soort eindeloos doorpielende muziek, maar je moet er een beetje voor in de stemming zijn, is mijn ervaring, en dan kun je er heerlijk op wegdrijven. Bovendien schrijft deze band liedjes die op een plezierige manier in je hoofd blijven hangen.

Bovendien doen de mannen van Burnt Toast and Jam het voortreffelijk. Ze klinken als een kruising tussen Grateful Dead en de sixtiesfolkband The Incredible String Band, terwijl ze me ook aan het Canadese Chilliwack doen denken. Dezelfde lekkere losse manier van spelen, met licht psychedelische elementen. Het speelplezier straalt er vanaf, en dan met name ook het plezier in samen spelen. Geen muziek voor puristen, deze jazzy bluegrass. Maar als je het heerlijk vindt om een goed op elkaar ingespeelde band geïnspireerd bezig te horen, en je hebt er geen bezwaar tegen dat een nummer makkelijk tien minuten kan duren, dan is dit de perfecte band voor je.

Burnt Toast and Jam brengt gemiddeld eens in de vijf jaar een cd uit, die dan wel ruim een uur duurt, en de drie cd’s die tot nu toe zijn uitgebracht zijn allemaal de moeite meer dan waard. Muziek om even de tijd voor te nemen.

  • Burnt Toast and Jam – Lost in the woods – 2005
  • Burnt Toast and Jam – Dewgrass – 1999 – CM4-86.90
  • Burnt Toast and Jam – idem – 1995 – CM4-84.92