De cd Somos Caimán van de band Caimán begint meteen prachtig, met het zacht wiegende, relaxte en superswingende titelnummer van de cd. Je waant je meteen in Cubaanse sferen, en het nummer zet meteen de sfeer neer waar je een album lang op mee kunt wiegen. Als je de cd helemaal hebt beluisterd zonder het cd-boekje in te kijken ben je ervan overtuigd dat je weer met een van die zeldzame juweeltjes uit Cuba te maken hebt.

Dan zie je dat dat eerste nummer geschreven is door Otto de Graaf, en als je verder kijkt zie je dat vrijwel alle nummers op deze schitterende plaat door de bandleden zijn geschreven. Als je hiernaast onder de foto van de band de namen van die bandleden ziet realiseer je je ook weer eens dat de multiculturele integratie in Nederland in ieder geval op muziekgebied meer dan geslaagd kan worden genoemd. Deze band is daarvan het zoveelste bewijs. En mocht je dat een politiek-correcte dooddoener vinden, luister dan vooral ook eens naar de muziek.

Dan hoor je namelijk niet alleen een gepassioneerde band die perfect samen speelt, maar ook een band die warme muziek maakt, met topmusici en een paar fantastische zangers – Sonia Pérez-Hernández en de al eerder genoemde Otto de Graaf. Het is overigens verbazingwekkend dat ze met zijn zessen zo’n mooi, vol en warm geluid weten te produceren. De band bestaat uit twee Nederlanders, twee Cubanen, een Italiaan en een Curacaoaan (? hoe noem je iemand uit Curacao eigenlijk? Een Curacaoer, een Curacoaan, of?).

De band staat met twee voeten in de traditie van de Cubaanse muziek – ze noemen zelf de Buena Vista Social Club als inspiratiebron – maar ze doen er net even iets meer mee, waardoor het geen stoffige, brave retroband is geworden. De muziek leeft hier weer echt, en het plezier waarmee gespeeld en gezongen wordt zal daar niet helemaal vreemd aan zijn. Hier zijn geen strenge puristen aan het werk, maar mensen die uit pure liefde en passie deze muziek maken, en die ook niet bang zijn er hun eigen draai aan te geven.

Somos Caimán mag dan geen Cubaans juweeltje zijn, een juweeltje is het zeker. Heerlijke muziek, en het album is een absolute aanrader.

  • Caimán – Somos Caimán – Silvox SIL 164