Calypso was voor mij altijd wat platte feestmuziek, waar ik niet veel affiniteit mee had. Dat is radicaal veranderd met de cd Calypso Invasion van King Selewa & his Calypsonians, niet meteen een groepsnaam of een titel waar ik meteen enthousiast van werd, maar de muziek van dit gezelschap is geweldig.

King Selewa komt, opmerkelijk genoeg, uit Afrika, maar hij was al jong in de ban van de Caribische calypso, en hij voegt er iets aan toe waardoor ik volledig omga, en dat is de melancholie die in echte feestmuziek (denk ook aan klezmer) eigenlijk niet mag ontbreken. King Selewa vormde een band met zijn gitaarspeler Chico, die nog steeds de basis legt. Hij speelt ontspannen maar buitengewoon swingend gitaar, de twee fantastische blazers voegen de melancholie toe en de ritmesectie doet veel subtiele dingen. Ontspannen, swingend en zwoel. De perfecte zomerplaat.

Er staan aanstekelijke dansnummers op deze plaat, als Jumbie Jamboree (“back to back, belly to belly”), maar ook heel mooi ingetogen liedjes als Congo Barra of Under Di Mango Tree, en hele grappige liedjes als Exploiting (“Buy me a Zeppelin”). Een plaat waar je niet bij stil kunt blijven zitten, maar als je gaat dansen wordt het vanzelf relaxed swingen. Alles is goed aan deze plaat, vooral ook de soepele zang van zowel Selewa zelf als van de tweede en derde stemmen, waarbij Mina’s stem sterk doet denken aan die van de onvolprezen zigeunerzangeres Mitsou.
Een absolute aanrader.

  • King Selewa & The Calypsonians – Calypso Invasion – ARC Music EUCD 2076