vive le capitaine...

captain gumbo live
- vive le capitaine

captain gumbo

 

Toontje Lager kun je uiteindelijk beschouwen als niet veel meer dan een voetnoot in de Nederlandse popgeschiedenis, toch zijn er uit de band wat opmerkelijke scheuten doorgegroeid. Zo heeft bassist Leon Giessen zich ontwikkeld tot MondoLeone, en richtten drummer Joost Witte en gitarist Gerard de Braconnier de cajun- en zydecoband Captain Gumbo op, samen met Mark Söhngen. Die band bestaat inmiddels alweer een kwart eeuw, en om dat te vieren bracht de band een live album uit Vive le Capitain, waarop hun muziek ook het beste tot zijn recht komt.

Captain Gumbo maakt cajun en zydeco, maar ze zijn geen puristen, al klinkt hun muziek wel alsof ze net uit de dampende moerassen van de Mississippi komen. De passie en de energie, en de liefde voor deze muziek spat er nog steeds, na vijfentwintig jaar, vanaf. De band heeft maar één echte hit gehad, Alons a Lafayette, maar als je de cd hoort zou je dat niet zeggen, want je hebt het gevoel dat je de ene klassieker en topper na de andere hoort. Als je ze hier live hoort vind je het ook jammer dat je het concert gemist hebt. Een ruim acht minuten durende uitvoering van Sugar Bee bijvoorbeeld, waarin alle registers open gaan, mooi accordeonwerk, rockend gitaarwerk, scheurende saxen, lekker! De accordeons zorgen met name voor het zydeco- en cajungevoel, maar er wordt ook gerockt, en er wordt ook wat blues doorheen geroerd.

En het mooie is: het is Captain Gumbo's eigen versie van de cajun en zydeco; weliswaar dicht bij de oerbron blijvend, maar onmiskenbaar met dat eigen Captain Gumbo-geluid. Wat ons betreft mogen de mannen met deze passie nog vele jaren door blijven spelen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine