Je zou, als je bovenstaand hoesje ziet van de cd die verscheen in de serie Grandes Figures du Flamenco denken dat je hier met een zangeres te maken hebt. Dat is niet zo. Carmen Amaya was de beroemdste flamenco-danseres ooit.

Een danseres op plaat? Dat lijkt vreemd, totdat je gaat luisteren. Ze heeft een klein gezelschap musici om zich heen verzameld – een gitarist en wat ritme klappende mensen – die een nummer in gang zetten, en daarna neemt Amaya het over. Luister bijvoorbeeld naar Allegrias, een nummer dat ruim negen minuten duurt. De eerste drie en een halve minuut speelt de gitarist nog een rol, en wordt er aanmoedigend geklapt, maar dan valt de muziek weg en hoor je alleen een flamencodanseres. Maar wát voor danseres. De volgende vijf minuten behoren tot de opwindendste muziek die je ooit gehoord hebt.
Al lijkt het dus onlogisch, het is volkomen terecht dat zij is opgenomen in de Flamenco-eregalerij.

Op de verzamel-cd die ter promotie van de serie Grandes Figures du Flamenco staat bovengenoemd nummer, Allegria, ook, en dan kun je bovendien goedkoop kennismaken met een aantal andere flamenco-grootheden. Verschenen op het platenlabel Harmonia Mundi, ook wel bekend als Chant du Monde.

Ze schijnt ook meerdere malen gefilmd te zijn, maar daar heb ik helaas nog nooit een fragment van gezien. Eerlijk gezegd ben ik ook wat huiverig om er naar te kijken, want de kracht van haar platen is dat ze in je hoofd voor je gaat leven en dansen. Veel opwindender kan een filmopname niet worden, vrees ik. Ik had haar wel heel graag een keer live willen zien optreden, maar helaas is ze al in 1963 overleden, op vijftigjarige leeftijd.