Champagne Charlie is een Zeeuwse band die al zo’n twintig jaar Amerikaanse rootsmuziek speelt – vooroorlogse countryblues, jug band, stringband en andere akoestische muziek met wortels van een eeuw of ouder. Op Waitin’ on Roosevelt zingen en spelen ze eenentwintig liedjes uit de jaren dertig en veertig die allemaal over president Franklin Delano Roosevelt gaan.

Het opmerkelijke aan die liedjes, die geschreven werden door zowel zwarte als blanke folkmuzikanten, is dat ze bijzonder actueel lijken. Dat begint al met Breadline Blues, waabij je toch onwillekeurig aan onze voedselbanken moet denken. Het is ook vreemd te horen dat alle hoop van de natie geprojecteerd werd op Roosevelt, de charismatische president die de gigantische puinhopen van de vorige regering moest zien weg te werken. Dat komt ons toch wel erg bekend voor.

Natuurlijk is de huidige crisis niet echt te vergelijken met die van de jaren dertig, maar de overeenkomsten zijn toch wel enigszins beangstigend – de chaos die hebzuchtige banken veroorzaakten toen en nu, en met name in Amerika de onvoorstelbare rotzooi die Bush heeft achtergelaten, en de, wellicht daardoor wat overtrokken, bijna idolate verering van Obama – je hoort ze allemaal in de soms ruim tachtig jaar oude liedjes terugkomen.

Alleen daarom al is dit een fantastisch thema-album, maar Champagne Charlie is ook nog eens een gepassioneerde band die hier bijzonder geïnspireerd bezig is. De cd duurt vijf kwartier, maar verveelt geen minuut. De zes bandleden hebben bovendien wat gasten uitgenodigd, waaronder mondharpvirtuozen Phons Bakx en Janus Filius en accordeonist Wolfert Jumelet. Er worden weer veel verschillende snaarinstrumenten bespeeld – vele verschillende gitaren, banjo en mandoline. De sfeer van de jaren dertig wordt er mooi mee opgeroepen, maar tegelijkertijd is het op verschillende fronten muziek van nu. Een zeer mooi plaatje, dames en heren, dat bovendien wordt geleverd met een uitgebreid boekje met achtergrondinformatie en de teksten van de liedjes.

champagne charlie en gasten...