De ondertitel van de cd !Abre! van het Charivari Trio luidt “connecting gipsy & latin music”. Daar kan gerust aan worden toegevoegd dat ze ook klezmer en tango in die fusie meenemen. Het aardige is dat je dat in eerste instantie eigenlijk nieteens doorhebt, want dit trio weet die mix van de muzieksoorten waar hun liefde naar uitgaat volstrekt natuurlijk te laten klinken, waarmee ze bewijzen dat er vele manieren zijn om op een geslaagde manier echte wereldmuziek te maken.

Als een trio niet uit drie volwaardige muzikale partners bestaat heeft het weinig bestaansgrond. Hier is het zeker zo dat de drie aan elkaar gewaagd zijn – Anneke Frankenberg gaat op viool energiek het duet, en soms fel het duel, aan met accordeonist Bart Lelivelt, terwijl Gerard Schoren meer doet dan met zijn dubbele bas ondersteuning geven; zijn volstrekt eigen stemgeluid bepaalt voor een belangrijk deel de sound van de band. Op momenten worden ze dan ook nog inventief en spannend ondersteund door de gasten Jan Rokyta op cimbaal en André Groen op percussie.

Wat ze in ieder geval voor elkaar krijgen, en dat is heel knap, is een natuurlijk klinkende zuidamerikaanse/oosteuropese blues tot leven brengen die net zo mooi melancholiek klinkt als klezmer of de tango. Muziek die je raakt, muziek voor de buik en het hart. En traditionele stukken staan hier naast moderne en klassieke stukken zonder dat je dat doorhebt. Het wordt allemaal doorleefde Charivarimuziek. De cd duurt meer dan een uur, maar dan heb je er eigenlijk nog lang niet genoeg van. Een Trio dat ik graag eens live zou willen zien!