Chuck Brodsky is een fenomenaal verhalenverteller. Die verhalen giet hij in de vorm van een liedje, en je zit ademloos te luisteren. Color Came One Day is zijn zesde album, en we vinden het jammer dat we de eerste vijf gemist hebben, maar die schade halen we nog wel in. Brodsky is een ouderwetse liedjesschrijver die niet alleen verhalen vertelt, maar daar ook subtiel zijn eigen mening bij verpakt zonder echt moralistisch of prekerig te worden. Maar kritisch kun je zijn teksten vaak wel noemen. Maar er zijn ook treurige liefdesliedjes als Claire & Johnny dat het verhaal vertelt van een man die zich gedwongen ziet zijn vrouw in een psychiatrisch ziekenhuis op te laten nemen. Er is ook het prachtige Trees Falling, met als laatste couplet “Trees one day begin falling, Bulldozers clearing a path, For a really different future, No brakes – just stepping on the gas…”
Daarnaast is er een lied als Miracle in the Hills over een doktersechtpaar dat in een bergdorp neerstrijkt en daar wonderen verricht op menselijke schaal, er is een buitengewoon cynisch lied (Forest Hills Sub) over de kleingeestigheid in een moderne buitenwijk, een aangrijpend, liefdevol lied (Goat Man) over een rondtrekkende zwerver, een lied (Dangerous Times) over de gevaarlijke tijden waarin we nu leven (“We’ll just fly fly the flag, Sing God Bless America, Question people’s patriottism who don’t join in the hysteria…”), maar ook een buitengewoon grappig lied over de hotelkamers waar je als muzikant vaak genoegen mee moet nemen (The Room Over The Bar).

Er staat geen zwak nummer op deze cd, die toch ruim een uur duurt. Chuck Brodsky zelf zingt en bespeelt een gitaar, en verder werd de plaat geproduceerd door JP Cormier, die bovendien alle andere instrumenten voor zijn rekening neemt. Dan hebben we het over gitaar, elektrische en akoestische bas, fiddle, mandoline, banjo, percussie en keyboards, terwijl hij bovendien regelmatig een tweede stem levert. Een niet te onderschatten “bandlid” dus, vooral omdat hij alle instrumenten meesterlijk beheerst en door de geraffineerde arrangementen voor een extra gelaagdheid zorgt die dit album optilt tot boven een gewone singer/songwriterplaat. Om een klein voorbeeld te geven – als Brodsky in The Room Over The Bar zingt “you lie down on the bed and you feel each one of the springs” volgt daar meteen een banjosolo op die ervoor zorgt dat je iedere volgende banjosolo die je ooit hoort zult associëren met een matras dat aan alle kanten in je rug prikt. Op andere momenten wordt door Cormier’s bijdrage juist de melancholie wat versterkt, en in alle gevallen versterken de arrangementen de strekking van het lied.

Kortom – een prachtige cd met prachtige liedjes, perfect uitgevoerd op een manier die niet snel zal vervelen. We laten hier nog een tekst volgen van een van die liedjes, zodat je zelf in ieder geval een idee krijgt van de manier waarop Brodsky zijn verhaal vertelt, al mis je de muziek natuurlijk. Op zijn website kun je overigens wat nummers van deze cd en van zijn vorige cd’s beluisteren. Brodsky geeft zijn cd’s in eigen beheer uit, dus je kunt ze via zijn website bij hem bestellen.

  • Chuck Brodsky – Color Came One Day – ChuckBrodsky.com Records CB – 030
  • Chuck’s website

copyright chuck brodsky
copyright chuck brodsky