Cobla La Principal d’Amsterdam is in 1987 door een aantal professionele Nederlandse musici opgericht naar voorbeeld van de Catalaanse cobla’s. Dit zijn van origine straatorkesten die de eeuwenoude sardana begeleiden, dé dans van de Spaanse deelstaat Catalonië en het gebied rond de Zuid-Franse stad Perpignan. La Principal d’Amsterdam is de enige niet-Catalaanse cobla ter wereld!

Dit stukje tekst lees je als je op de website van deze band gaat kijken. Ze blijken dus al twintig jaar te bestaan en verschillende cd’s te hebben gemaakt. Wij kregen bij toeval de cd Solo! uit 2004 te leen en zaten onmiddellijk gefascineerd te luisteren, want hier horen we iets dat je niet vaak hoort. Een band die klinkt als een straatorkest en tegelijkertijd als een klassiek opera-orkest, zeker als de zangeres ingezet wordt. Het mooie is, dat ze zeer professioneel klinken, maar toch steeds de sfeer van een goed straatorkest weten te behouden.

Op deze cd vinden we een aantal Catalaanse nummers, maar ook een verbluffend mooi nummer van eigen hand en een opmerkelijke versie van Gershwins Rhapsody in Blue. Opmerkelijk, omdat de band zich vrijheden permitteert die je niet snel zult horen bij een “klassieke” compositie als deze. Toch past het juist wonderbaarlijk goed, omdat de jazzy aanpak die Gershwin voorstond hier heel mooi en licht wordt gebracht. En door de typische instrumenten die soms net iets meer schetteren dan de koperblaasinstrumenten die we hier gewend zijn heeft La Principal een heel mooi eigen geluid dat perfect past op deze Rhapsody.

Hier in Nederland is de band nog niet echt wereldberoemd, maar in Catalonië worden ze zéér gewaardeerd, wat onder meer blijkt uit het feit dat op dinsdag 26 juni 2007 Cobla La Principal d’Amsterdam het Creu de Sant Jordi (St-Joriskruis) krijgt uitgereikt. Het Creu de Sant Jordi is het Catalaanse equivalent van de Orde van de Nederlandse Leeuw, de hoogste Catalaanse onderscheiding. De Amsterdamse muziekformatie krijgt de onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de Catalaanse cultuur, de afgelopen twintig jaar. Onlangs werd ook bekend dat La Principal d’Amsterdam winnaar is van de Premi a enregistraments discogràfics 2007 van het in Barcelona gevestigde Obra del Ballet Popular, de grootste organisatie voor Catalaanse volkscultuur. De prijs wordt toegekend voor de meest recente cd van het orkest, Les Indes galantes of Rameau ontvlamt “wegens het inslaan van nieuwe wegen op het gebied van muziek voor cobla”. Er valt voor mij als luisteraar dus nog wat in te halen, want er is nog heel veel meer moois te ontdekken buiten deze ene cd.

Dat het orkest in Spanje erkenning krijgt is al een teken van echte kwaliteit, want het betekent dat ze er als buitenlands orkest toch uitspringen. En het is niet alleen de pure speelkwaliteit die opvalt, maar ook de bijzondere repertoirekeuzes die gemaakt worden, van Catalaanse dansen tot Gershwin, maar ook muziek die al een eeuw of wat meegaat (Rameau), en muziek die speciaal voor het orkest geschreven werd door hedendaagse componisten (Michiel Braam). Dit orkest gaat geen uitdaging uit de weg, lijkt het wel. Mooi om als luisteraar mee op avontuur te gaan!