Misschien komt het doordat ze bij hetzelfde platenlabel zitten, maar de muziek van Drew Emmitt en The Waybacks heeft wat gezamenlijke eigenschappen, die nogal opmerkelijk zijn. Ze combineren namelijk akoestische bluegrass met scheurende rockgitaren en een vet B3-hammondorgel. Je noemt dat tegenwoordig al snel Americana, maar zo fraai als die combinatie bij deze twee acts uitpakt hoor je het toch niet vaak.

Drew Emmitt – Long Road

Drew Emmitt heeft niet meteen een heel sterke stem, maar hij zingt wel verrekte goed, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. En als je als tweede stem Tim O’Brien naast je hebt staan kan er al niet veel meer mis gaan. Emmitt zingt en speelt verschillende mandolines. Zijn band bestaat naast O’Brien onder meer uit Stuart Duncan op fiddle. Reese Wynans komt met zijn B3-orgel overigens maar een paar keer aanschuiven, maar Emmitt laat daarmee wel horen dat hij erg soepel met de traditie van de bluegrass om wil springen, wat ook blijkt uit de stevig scheurende elektrische gitaar die hij af en toe inzet. Toch krijgt het akoestische spel steeds de nadruk, en vooral de lol van het samenspelen. Je hoort gewoon dat er een band in de studio stond die er echt plezier in had. Daardoor is het niet alleen een lekker scherp, maar vooral ook een zeer aanstekelijk plaatje geworden. En hoewel er op het hoesje staat “file under bluegrass” is dit muziek die de grenzen van dat genre aardig oprekt.

The Waybacks – Loaded

Ook The Waybacks staan met hun poten stevig in de traditie, al kun je beter van tradities (meervoud) spreken. Bluegrass, western swing, maar ook Ierse muziek komen langs. Het gaat hier om een ronduit virtuoos te noemen kwartet, met twee leadzangers, James Nash en Warren Hood, terwijl de twee anderen, Chuck Hamilton en Joe Kyle Jr, een prima tweede stem neerzetten. Ondertussen spelen ze akoestische en elektrische gitaren, mandoline, drums, percussie, bas, en fiddle. De gastmuzikanten zijn niet de minsten – Sam Bush op mandoline, Cindy Cashdollar op steelgitaar, Byron House op keyboards, Fats Kaplin op accordeon en pedalsteel, en, jawel Reese Wynans (zie boven) weer op dat lekkere vette hammondorgel. Nash en Wood hebben verbazingwekkend genoeg alle nummers geschreven.
Verbazingwekkend, omdat er nummers bij zitten die klinken als eeuwenoude degelijke traditionals. Luister maar eens naar Beyond The Northwest Passage, dat je zo door een band als de Chieftains zou kunnen laten spelen.
Ook hier geldt dat er met hoorbaar veel plezier, energie en gedrevenheid gespeeld wordt, met de ene na de andere uitschieter. Absolute top.