Blue Dew & Roasted Barley in De Theaterkuil Zuidwolde

  • Datum              : 16 juli 2006

  • Plaats                          : De Theaterkuil, Faliebergbos, Zuidwolde

  • Entree                          : gratis

  • Aanvang                      : 13.15 uur en 15.15 uur

  • PR contactpersoon      : John Beumer, E-mail : [email protected] Tel. : 038 4230411

Zondagmiddag 16 juli a.s. speelt Blue Dew haar vertelprogramma “Roasted Barley” in De Theaterkuil in het Faliebergbos van Zuidwolde.

Roasted Barley is het nieuwe programma van de folkband Blue Dew. Een vertelprogramma dat bestaat uit muziek en Ierse verhalen, geschreven en verteld door John Beumer. De verhalen worden muzikaal begeleid door een of meerdere muzikanten van Blue Dew.

Het programma Roasted Barley zal komend seizoen worden gespeeld naast Blue Dew’s theaterprogramma The Long Journey Home. Ondertussen wordt er door Blue Dew gewerkt aan een derde programma waarvan try-outs in het seizoen 2007-2008 worden verwacht.

Het optreden zondagmiddag 16 juli in De Theaterkuil kent twee voorstellingen met elk twee verhalen; “De kracht van Idan’s viool” en “De vrienden van Killarney”. In De Theaterkuil zullen  de verhalen worden begeleid door Marius Klein, gitarist van Blue Dew. Marius heeft speciaal voor Roasted Barley vier muziekstukken bij het verhaal “De kracht van Idan’s viool” geschreven die door hem op gitaar zullen worden gespeeld. Het verhaal “De vrienden van Killarney” zal worden begeleid door Marius op gitaar en banjo.

De Theaterkuil
De Theaterkuil ligt in het Faliebergbos in Zuidwolde. Liggende boomstammen vormen de zitplaatsen voor ruim 100 bezoekers. Sinds 2004 worden in De Theaterkuil regelmatig kleinschalige culturele activiteiten georganiseerd. Deze zomer worden er tussen 25 juni en 17 september vier voorstellingen gepresenteerd; Jiddische muziek, Drentse muziek, een kindervoorstelling en 16 juli a.s. het Ierse vertelprogramma Roasted Barley van Blue Dew. De organisatie van de Theaterkuilactiviteiten is in handen van Stichting Theaterkuil Falieberg.

Concertinformatie
De eerste voorstelling begint om 14.00 en de tweede om 15.30 uur.
Bezoekers verzamelen bij Camping de Entekoele, Falieberglaan 5, Zuidwolde
Wanneer bezoekers rond 13.45 of 15.15 aanwezig zijn op de camping, wandelt men gezamenlijk naar de locatie.
De entree is gratis. Na afloop gaat de pet rond.

___________________________________________________________________________

De verhalen van Roasted Barley

Roasted Barley (gebrande gerst) is de grondstof die de typische smaak en kleur geeft aan de nationale Ierse drank: Guinness. Roasted Barley is ook het vertelprogramma van de folkband Blue Dew. Een vertelprogramma dat bestaat uit muziek en Ierse verhalen, geschreven en verteld door John Beumer. De verhalen worden begeleid door een of meerdere muzikanten van Blue Dew. 

Verteller John Beumer
KP, mei 2005
: “John Beumer is een verteller met een haarscherp oog voor de eenvoudige, schrijnende én vrolijke details van het leven van de Ieren zoals het vroeger was. Hun zweet, hun bloed, hun tranen. Hun verliefdheden en verliezen, en de liedjes waarmee ze dit ruige maar prachtige leven bezongen. Met een kwinkslag, een ondeugende twinkeling in zijn ogen, een dramatische wending kluistert hij de luisteraars aan zijn lippen.


Intro’s van de verhalen van Roasted Barley voor het optreden in de Theaterkuil 16 juli

Vrienden van Killarney
Ze waren samen opgegroeid, de vrienden van Killarney. Ze hadden met de mooiste vrouwen uit naburige dorpen dochters en zonen op de Ierse grond gezet. Ze stonden bekend als vrienden die nooit ruzie hadden met elkaar en als je ruzie had met een van hen, had je het met allemaal. En nu waren ze oud en zaten elke avond in de pub. Ze rookten hun pijp, dronken een glas om daarna huiswaarts te gaan, de vrienden van Killarney. Tot de dood een van hen kwam halen…………

Bij het verhaal “De vrienden van Killarney” speelt Marius Klein o.a. het nummer “Drinker be my guest” met een tekst van Jan Kuijs 

De kracht van Idan’s viool
Er leefde in Ierland een man die een viool had waarop hij alle melodieën van Ierland kon spelen. De naam van deze man was Idan. En er leefde in Ierland een vrouw die Aoife heette. Aoife kon niet dromen. Het was op een winterse avond dat Idan bij Aoife aanklopte en vroeg of hij bij het turfvuur mocht. Als dank zou hij zijn viool voor haar laten klinken. De turf werd gestookt en Idan speelde zijn viool. De avond ging snel voorbij, Aoife had nog geen genoeg van Idan en ze vroeg of hij wilde blijven. Maar Idan zei : “Ik verkies voor de nacht mijn eigen huis en ik heb de dag nodig om morgenavond nog mooier voor jou te kunnen spelen”. Die nacht droomde Aoife voor het eerst. Ze zag de ruige rotsen van Ierland, de groene valleien met grote meren en bruine turfvelden, dorpjes waar in kleine huisjes grote gezinnen woonden. De volgende ochtend kon Aoife aan niets anders denken dan Idan. Ze besloot naar zijn huis te gaan zodat ze kon horen hoe hij voor haar op zijn viool oefende. Op het hek bij het huisje zat een kraai die haar toesprak: “De violist is er niet, hij zal de hele dag vanaf een berg kijken naar het leven van een Iers gezin. Vanavond zal hij voor u spelen”. “Dan zal het zo zijn”, zei Aoife en kwaad ging ze heen, maar niet alvorens ze de kraai opdracht had gegeven dat, als de violist thuis zou komen slapen, de kraai zijn ogen uit moest pikken…

Voor het verhaal “De kracht van Idan’s viool” zijn vier muziekstukken geschreven door Marius Klein. 

Meer informatie Blue Dew & Roasted Barley : www.bluedew.nl