Connie Dover is een Amerikaanse uit Missouri. Ze ontdekte dat veel Amerikaanse frontierliedjes, die over zeer Amerikaanse zaken als cowboys leken te gaan, duidelijke wortels hadden in Schotse en Ierse muziek. Ze besloot zich op dat grensgebied te werpen, met verbluffend mooie resultaten.

Dat heeft om te beginnen te maken met het feit dat ze kan zingen, en dat ze ook duidelijk wéét wat ze zingt. Dat is zeldzamer dan je zou denken. Haar stem wordt wel vergeleken met die van Joan Baez, maar ik vind dat je Dover daarmee tekort doet, want waar Baez weliswaar een heldere stem heeft klinkt ze vaak wel erg kil en kaal. Dover klinkt altijd warm en overtuigend.

Daarnaast heeft ze een droomband om zich heen verzameld, waarin niet alleen Schotse grootheden als Phil Cunningham en Aly Bain schitteren, maar ook zeer Amerikaanse toppers als Jerry Douglas en Russ Barenberg. En die samenwerking werkt, dat wisten we al dankzij de Transatlantic Sessions. Toch zijn het niet die virtuoze muzikanten die er voor zorgen dat de albums van Connie Dover zulke juweeltjes zijn geworden. Dat komt echt door Connie zelf, die duidelijk wist wat ze wilde, en de muzikanten zijn haar duidelijk gevolgd.

Een van de hoogtepunten op haar laatste album The Border of Heaven (dat overigens al vijf jaar oud is) is The Streets of Laredo, dat eerst in de originele keltische versie (The Sailor Cut Down in his Prime) door Connie gezongen wordt, waarna de Amerikaanse versie (The Streets of Laredo) gezongen wordt door Skip Gorman, met Dover als tweede stem. Magnifiek.

De ondertitel van dat laatste album luidt “Celtic Music on the American Frontier”, en het is een uitstekende omschrijving van de muziek die je te horen krijgt. Niet puristisch, wel traditioneel, met fenomenaal mooi spel, adembenemend mooie zang en prachtige liedjes. Een groeiplaat ook. In de boekjes vind je naast de songteksten ook steeds achtergrondinformatie bij elk liedje, en dat maakt de cd’s van Connie Dover tot perfecte voorbeelden van liefdevol gemaakte muziek.

  • Connie Dover – The Border of Heaven – Taylor Park Music TPMD0401
  • Connie Dover – If Ever I Return – Taylor Park Music TPMD0301