In Nederland blijkt de integratie op muzikaal gebied uitermate geslaagd te zijn verlopen. We hebben hier een groot aantal fantastische bands die wereldmuziek maken op internationaal topniveau. Uit Groningen komt nu Corrientes Cinco, een “Orquesta De Tangos Argentinos”. Hun zojuist verschenen cd No Sólo Mi Dolor (Niet Alleen Maar Mijn Verdriet) is ronduit prachtig.

Het vijfkoppige orkest speelt overigens niet alleen tango’s, maar ook walsen en milonga’s, en je moet hier niet de strakke tango verwachten, maar meer de melancholieke, zwoele, zwierige variant. De belangrijkste troef van het orkest is zangeres Milagros López, die niet alleen de perfecte tangostem heeft (die overigens bij vrouwen veel zeldzamer is dan bij mannen), maar die je ook, mede dankzij haar ingetogen, warme en doorleefde zang, weet te raken op een manier die zeer zeldzaam is.

Dat is vooral opmerkelijk in de nummers van Astor Piazzolla, die hier een warmte krijgen die ik bij de meester zelf altijd miste. Begrijp me niet verkeerd, Piazzolla was belangrijk voor de tango, en het is allemaal zeer knap en ingenieus wat hij deed, maar Corrientes Cinco weet die muziek net even dat beetje extra te geven, die doorleefde warmte, waardoor het eindelijk ook eens echt bij mij binnen komt. En dat is een prestatie die niet onderschat moet worden. Luister maar eens naar Piazzolla’s prachtige Balada Para Un Loco.

Op deze cd is onder veel meer moois ook de prachtige “Laatste Zuippartij” van de onvolprezen Anibal Troilo te vinden, en bij veel van de nummers duiken namen van de bandleden op. In het cd-boekje vind je de Nederlandse vertaling van de teksten. Het is overigens verbazingwekkend dat vier muzikanten zo’n prachtig vol en warm geluid weten te produceren, daarom toch even onder de foto links de namen van de vier Nederlandse muzikanten die hier met een Zuidamerikaanse passie onder de huid weten te kruipen van de luisteraar.

De cd is in eigen beheer uitgebracht en voor een bespottelijk laag bedrag te bestellen via de website van de band. Daar kun je ook videofragmenten bekijken van een optreden en mp3’s beluisteren van een aantal nummers van deze cd.