Alan Jabbour was een legendarische en invloedrijke fiddler uit de Appalachen, het gebied waar ook de bluegrass vandaan komt. IN de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Jabbour nog student was, begon hij al met verzamelen van traditionele muziek, en hij maakte daarvoor opnames van oude fiddlers die de tradities nog beheersten. Die tradities van het fiddlen had Jabbour zelf ook al snel in de vingers, en hij vond het ook heerlijk om tijdens zijn optredens bij elk liedje een verhaal te vertellen over dat liedje, waar hij het vandaan had, in wat voor perspectief je het moest zien, hoeveel andere versies er wel niet bestonden enzovoorts.

De “raps” van Jabbour, zoals hij ze zelf noemde, waren bijzonder aanstekelijk, en ze hebben menig fiddler op het juiste spoor gezet. In januari 2017 overleed Jabbour, en Stephen Wade, de banjospeler waarmee Jabbour regelmatig optrad, luisterde even later naar een concert dat ze samen gaven in 1998, in de Library of Congress, onder de noemer Americana Concert, met als ondertitel “Traditional Fiddle & Banjo Tunes from the Appalachians”. Het concert duurde bijna zeventig minuten en Jabbour had dus mooi de tijd om vijftien liedjes te introduceren in steeds een minuutje ongeveer.

Dat concert is nu door Patuxent uitgebracht op een cd, en dat is toch wel een uniek tijdsdocument, alleen al omdat het, anders dan alle andere opnames van Jabbour, die introducties tot de nummers bevat. Je moet wel van de pure traditionele fiddle en banjomuziek houden, want het is niets meer of minder dan dat – fiddle en banjo, maar dan wel op zeer hoog niveau, met twee improviserende, sublieme musici die laten horen wat er mogelijk is in traditionele fiddle & banjo-muziek. Een juweeltje uit de archievn.

Luister hier naar een paar fragmenten: