Darrell Scott is een van de beste liedjesschrijvers die er op dit moment in Amerika rondlopen, en hij weet zij n eigen liedjes ook nog eens perfect te zingen. Elk album van hem is dan ook een klein juweeltje. Couchville Sessions is weer eens wat bijzonders, want de opnames werden al in de lentes van 2001 en 2002 in de huiskamer van Scott gemaakt op een weg die Couchville heette, samen met bassist Danny Thompson, drummer/percussionist Kenny Malone en gitarist/steel/pedalsteelgitaarspeler Dan Dugmore. Dan reizen we even door de tijd naar 2015, want dan vraagt Scott toetsenist, pianist, organist Bill Payne om alsnog zijn bijdrage te leveren. En dat werkt.

De beginselverklaring wordt in het openingsnummer Down to the river afgegeven: “don’t give a damn if it’s rock ‘n’ roll, country or blues”, en dat nummer laveert inderdaad tussen rock, country en blues. Van de veertien nummers zijn er negen door Scott zelf geschreven (en dat zijn zeker niet de minste nummers), maar hij laat in zijn covers pas echt horen hoe goed hij wel niet is – een nummer als Big River van Johnny Cash, waar weinigen zich aan zullen wagen, wordt hier een ijzersterk snoeihard rocknummer met fraai subtiel gitaarwerk, waar je zowaar ook nog eens echt naar de tekst gaat luisteren. Fenomenaal. Ook de liedjes van Peter Rowan, Townes van Zandt en James Taylor vind ik beter dan de originele versies.

Ondanks de ietwat merkwaardige ontstaansgeschiedenis is Couchville Sessions een magnifiek album geworden, een superieur groeiplaatje van een absolute meester. Americana, ergens tussen rock’n’ roll, country en blues. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: