Ik heb altijd een zwak gehad voor de virtuoze gitarist en zanger Doc Watson met zijn vriendelijke, licht melancholieke vorm van countryfolk. Watson speelt schijnbaar moeiteloos gitaar en zingt met een warme, gemakkelijke stem die je als vanzelf meeneemt in elk liedje dat hij zingt.

Voordat hij ontdekt werd bleek hij al virtuoos te zijn, en al net zo gemakkelijk en aangenaam te zingen, zo blijkt uit opnamen die zijn opgedoken uit de archieven, waarin je Watson hoort spelen met zijn schoonvader, Gaither Carlton, op de viool. Carlton kwam net als Watson uit een muzikale familie waarbij het heel gewoon was om samen muziek te maken, en hier hoor je dan ook hoe de twee verschillende generaties moeiteloos met elkaar samen spelen.

Gaither Carlton heeft het nooit verder gebracht dan lokale faam, maar je kunt hier horen dat als deze verlegen man het aangedurfd had hij veel bekender had kunnen worden. Hij koos voor een intiem familieleven, en we kunnen ons alleen maar gelukkig prijzen dat we een kijkje krijgen in de toch wel intieme familiegeschiedenis van Carlton en Doc Watson, die zijn hele leven gelukkig getrouwd bleef met Rosa Lee, de dochter van Gaither.

Aan het vioolspel van Carlton kun je horen dat het een verlegen, bescheiden man was, en dat geeft het spel juist een stille waardigheid waar ik erg van onder de indruk raakte. Bedrieglijk simpel en traditioneel, maar ondertussen wel steeds precies goed, en prachtig melancholiek. Een parel van een album, en petje af voor degene die de opnames heeft afgestoft en op cd heeft uitgebracht.

Luister hier naar een paar fragmenten: