ESOEBO IV staat er op het hoesje van de cd, met een tekening van een gitaar en een cello eronder. Ik moet bekennen dat dit kale hoesje me niet bepaald nieuwsgierig maakte, en dat de cd daardoor te lang op een stapeltje is blijven liggen dat ik nog eens moest draaien. En toen bleek het ineens zomaar een buitengewoon verrassend mooi Americanaplaatje te zijn van een duo, zanger en gitarist Chuck McDowell en celliste en zangeres Gail Burnett.

Hun vierde album werd geproduceerd door multi-instrumentalist Phil Madeira, die ook gitaren, lapsteel, piano en B3-orgel speelt, terwijl er ook mensen als Will Kimbrough (elektrische en akoestische gitaar en mandoline) meespelen. McDowell schreef alle tien de liedjes, alleen of samen met anderen (Madeira, Wyatt Easterling, Jonathan Richardson en Jen en Scott Smith) en die liedjes zijn allemaal buitengewoon goed. En dat geldt ook voor de arrangementen die gaan van stevige rock tot blues, jazzy, folk en nog veel meer.

Esoebo staat voor Eclectic Selections Of Everything But Opera, oftwel “eclectische selecties van alles behalve opera” – een mooi uitgangspunt, maar een iets minder geslaagde bandnaam, wat mij betreft, want ik had de band bijna helemaal overgeslagen dankzij die nietszeggende afkorting, en dat zou wel erg jammer geweest zijn.

  • ESOEBO IV – Khot Reel Records

Luister hier naar een paar fragmenten: