Gunther Brown is een vijfkoppige rockband uit Portland, Oregon die lekker rauwe gitaarrock combineert met rustige ballads, en verrassende country-riedels met gospel-achtige invloeden. Americana dus. Je moet wel lef hebben om van een tekst als “Jesus ain’t listening tonight” een echte meezinger te maken, maar ze doen het wel, en ik kan het liedje al dagen niet meer uit mijn hoofd krijgen…

In de afsluiter van hun album North Wind, het bijna acht minuten durende Over You, laten ze horen hoe ze rustig en normaal kunnen beginnen en volledig krankzinnig kunnen eindigen, met een trompet en volledig overstuurde gitaren in een bijna avantgardistische geluidsorgie. Ik laat je hier het begin en het eind van dat nummer horen, dan kun je zelf oordelen.

Verder is dit een heerlijk, aanstekelijk rock-album, met veel liedjes die lekker blijven hangen, fijne gitaarriffs, een band die met hoorbaar plezier samen speelt, een gepassioneerde zanger en een hoop pure energie. Goed voor de af en toe noodzakelijke adrenalinekick.

Luister hier naar een paar fragmenten: