Kyle Carey is een Amerikaanse singer/songwriter met een overmatige belangstelling voor Ierse en Schotse muziek en Keltische poezie. Dat bracht haar in eerste instantie naar het Canadese Cape Breton, waar ze Schots Gaelic studeerde. Uiteindelijk belandde ze op het Schotse eiland Skye om daar de Keltische liedjes intensief te bestuderen. Ondertussen schreef ze ook door aan haar eigen liedjes, en om haar eerste album op te nemen ging ze naar Ierland. North Star is haar tweede album, het werd in het Schotse Glasgow opgenomen, en er staan twee liedjes in het Keltisch op, een groot aantal zelfgeschreven liedjes, en ook het prachtige Across the Great Divide van Kate Wolf.

De liedjes zijn allemaal bloedmooi en de arrangementen zijn schitterend, onder meer dankzij de gerenommeerde gasten die Carey wist te strikken voor dit album – Amerikaanse rootsmuzikanten als Dirk Powell, Natalie Haas en Katie McNally spelen hier schitterend samen met Britse folktoppers als Ben Walker en Josienne Clarke, terwijl er dan ook nog een paar virtuoze Schotten en Ieren aanschuiven om het feest compleet te maken – Pauline Scanlon, Chris Stout en Catriona McKay, terwijl het album werd geproduceerd door Séamus Egan, de Iers-Amerikaanse voorman van de band Solas.

Denk niet dat het rommelig klinkt, want Carey weet al de invloeden waar ze gebruik van maakt – Americana, Ierse muziek, Schots-Keltische poezie, folk, roots, op een vanzelfsprekende en soepele manier in elkaar te schuiven en als een vanzelfsprekende nieuwe vorm van Keltische Americana te laten klinken. Meeslepende muziek, en zo fraai gearrangeerd, en zo goed gespeeld dat je er steeds weer nieuwe details in hoort. Een ouderwets groeiplaatje dus. Mooi. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: