De band Milagro Saints speelde op een Woody Guthrie-festival en kreeg de smaak te pakken – vandaar dit tussendoortje met zes Guthrie-liedjes, opgepept in Americanastijl. Milagro Saints is een opmerkelijke band, opgericht door de Britse zanger, gitarist en songwriter SD Ineson in New York, met Amerikaanse muzikanten. Ze verhuisden naar North Carolina omdat ze een contract aangeboden kregen van het regionale indielabel MoodFood, en daar wonen en werken ze nu al een jaar of twaalf, en in die tijd brachten ze al zeven albums uit.

Op Mighty Road Songs vind je zes liedjes van Woody Guthrie, door de band helemaal omgebouwd voor deze tijd, op één detail na – de teksten zijn nog steeds die van Guthrie. Uiteindelijk maakt dat niets uit, want die teksten blijken, helaas zou je bijna zeggen, tijdloos, en nog net zo actueel als toen. Want de massa’s die in de jaren dertig voor de droogte en de hongersnood van de midwest naar Californië trokken en daar het paradijs dachten aan te treffen kwamen al net zo van een koude kermis thuis als de emigranten die nu vanuit Mexico, Afrika of Syrië wegvluchten van alle ellende – Luister naar Woody Guthrie’s Do-Re-Mi: “California’s the Garden of Eden, it’s a paradise to move in and see, but believe it or not, you won’t find it so hot, if you ain’t got the do-re-mi”… Hoe actueel kun je zijn?

Kortom – het is goed dat de liedjes van Woody Guthrie steeds weer opnieuw ontdekt worden, en dat ze door nieuwe bands mooie uitvoeringen krijgen, zoals hier. Het was voor de Milagro Saints een tussendoortje, maar wel een mooi klein plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: