De Zweedse singer/songwriter Mikael Persson kreeg van diverse kanten hulp aangeboden bij de voltooiing van zijn soloalbum Marks & Bleeds. Greg Copeland bood hem zelfs een van zijn songs aan, het prachtige Roughhouse Boys, dat hier een volstrekt unieke Perssonbehandeling krijgt. Want hoewel je de muziek van Persson gemakkelijk onder de Americana zou kunnen scharen hoor je er ook de speciale melancholie van Zweden in doorklinken, het Zweden van de bijna naargeestige detectives van bijvoorbeeld Henning Mankell.

Persson klinkt ook net zo doorleefd, met net zulke gelaagde arrangementen, en dat maakt dit album vooral zo bijzonder. Het is weliswaar melancholieke muziek, maar echt donker of somber wordt het toch nooit, daarvoor zit er te veel subtiliteit en raffinement in die prachtige arrangementen. Luister maar eens naar de fragmenten, die we dit keer volstrekt willekeurig uit de drie liedjes in het hart van het album hebben geplukt. De meer dan voortreffelijke covers (naast die van Copeland hoor je hier ook Vince Clarke’s Only You) moet je dan zelf maar gaan beluisteren als je het album aanschaft.

De Amerikaanse singer/songwriter Janni Littlepage, de Engels-Italiaanse zangeres Luisa Jordan-Killoran en het Zweedse pop-icoon Citizen K spelen allemaal mee, naast de voortreffelijke vaste Zweedse band van Persson. Resultaat is een juweel van een album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.