Soms kun je zomaar op een zomeravond aangenaam verrast worden in een podiumcafé ergens diep in Groningen, aan de rand van het Schildmeer, waar op dat moment het festival Art Carnivale aan de gang was. Podiumcafé Peter en Leni had tijdens dat festival een paar extra concerten geboekt (normaal hebben ze alleen op vrijdag een concert), en zo zagen we op zaterdag de Nederlandse band Point Quiet optreden.

point quiet

Point Quiet is een band die min of meer draait om Pascal Hallibert, gitarist en zanger, en schrijver van de meeste liedjes van de band. Hallibert is oorspronkelijk, naar het schijnt, Frans, maar zingt in het Engels en is een kop groter dan al zijn bandleden. Maar Hallibert is niet het geheim van de band – dat zijn met name Simone Manuputty die werkelijk fenomenaal mooi en geraffineerd viool speelt en het splinternieuwe bandlid Joost Verbraak die niet alleen prachtig zacht trompet kon spelen, maar ook kon drummen, piano spelen en nog veel meer. Een pure rasmuzikant die alles wat deze band deed een stukje meerwaarde gaf. Onderschat overigens ook de bassist niet, Hans Custers, want een echt goede bassist is goud waard, en dat is deze man zeker. En dan was er ook nog Jan van Bijnen, op pedal steel, dobro, mandoline, accordeon, afijn, noem het maar op. Niet op elk instrument even virtuoos, moet ik zeggen, maar toch.

Samen maakten ze muziek die verrassend was, een vorm van Americana die toch wel uniek te noemen is, vooral door de soms wel heel fraaie en bijzondere combinaties (trompet en viool bijvoorbeeld, die regelmatig heel mooi bij elkaar kleurden), de magnifieke samenzang en de sterke liedjes. De zaal stil krijgen met ballads in een café, dat is een niet geringe prestatie, en dat lukte hier moeiteloos. Alle vijf bleken ze overigens meerdere muziekinstrumenten te bespelen, en ook dat leverde mooie passages op.

Point Quiet heeft tot nu toe twee cd’s uitgebracht (de laatste is van 2014) en er wordt aan een nieuw album gewerkt, maar mochten ze bij jou in de buurt optreden, ga dan zeker kijken en luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten uit de titelloze eerste cd:

en hier nog twee fragmenten van hun album Ways And Needs Of A Night Horse;