Als je naar het hoesje en naar de titel van de nieuwe cd van Rupert Wates kijkt zou je het niet denken, maar Wates is een geboren en getogen Brit. Hij vertrok in 2006 van Londen naar New York en nam Colorado Mornings op in Canada, met Bartosz Hadala op piano en keyboards, Trifon Dimitrov op bas en Chris Howard op percussie. Stacey Lorin zingt op The Green and Goodly Valley een fraaie tweede stem, en Wates zelf schreef alle liedjes, zingt en speelt akoestische gitaar.

Colorado, outlaws en de liefde, dat zijn de thema’s die de liedjes van dit album zo’n beetje bij elkaar houden. Wates is een begenadigd liedjesschrijver, die bovendien een aangename zangstem heeft. Zijn band speelt bovendien goed, met soms verrassende arrangementen. Zelfs een traditioneel klinkend nummer als het al genoemde Green and Goodly Valley klinkt bijzonder door het aparte gitaarspel. En op andere nummers valt onder meer het fantastische pianospel van Hadala op, en de manier waarop de band samenspeelt. Daardoor wordt het een mooi groeiplaatje.

Wates begon als folkzanger, maar hier roert hij er wat jazzy elementen door, een beetje blues ook en een tikkeltje vaudeville af en toe, en zo vindt hij zijn eigen vorm van Americana uit. True Love Songs is de ondertitel van zijn album, en ook dat dekt de lading aardig. Een mooi schijfje.

Luister hier naar een paar fragmenten: