Steven Casper & Cowboy Angst is zo’n bandnaam die je gemakkelijk op het verkeerde been zet, want Casper en zijn band maken geen echte countrymuziek, of cowboymuziek zoals we hier heel vroeger zeiden. En als je hun muziek beluistert heb je in eerste instantie ook niet eens door hoe goed ze wel niet zijn, want ze klinken als een redelijk doorsnee Americana-bandje dat country, blues, folk en rock door elkaar heen roert tot een soort westcoastpop in de traditie van Byrds, Band en Eagles.

Maar als je even de moeite neemt om wat beter te luisteren dan blijkt dat om te beginnen de liedjes van Steven Casper allemaal erg goed zijn, met intelligente en vaak grappige teksten, en verder dat de band ontzettend goed is, waardoor de arrangementen nooit gaan vervelen, maar in tegendeel steeds beter lijken te worden bij elke draaibeurt – het kenmerk van echte goede muziek.

De titel van hun nieuwe ep, Sometimes Jesse James, komt uit het fraaie Born to lose blues, waar Casper zingt “Sometimes I was a preacher, sometimes Jesse James, didn’t matter which I was, things wound up the same.” Cynisch misschien, maar wel een mooie tekst. Steven Casper en Cowboy Angst, een bijzondere band, juist omdat ze zo gewoon klinken op het eerste gehoor, en zo geweldig goed blijken te zijn als je even wat meer tijd voor ze neemt.

Luister hier naar een paar fragmenten: