Als je naar de muziek van Swampcandy gaat luisteren zonder dat je iets van hun achtergrond weet denk je na een paar nummers dat je met een uitgebreide band uit New Orleans of directe omgeving te maken te hebben, maar het blijkt om een Brits duo te gaan dat de sfeer van de moerassen, de swamps van Louisiana goed weet te pakken. Americana met een bluesbasis, zo kun je de muziek ook omschrijven.

Zoals gitarist en zanger Ruben Dobbs in het nummer Aberdeen al zingt “I was born in Aberdeen, with New Orleans on my mind”. Dobbs heeft een aparte manier van gitaarspelen, waarbij hij fingerpicking combineert met een mooie ritmische manier van spelen, waardoor er altijd een gedrevenheid in de muziek zit. Joey Mitchell bespeelt de bas al net zo inventief, waarbij hij zijn staande bas niet alleen gewoon bespeelt, maar ook erg percussief betrommelt, waarnaast hij ook nog een kickdrum hanteert. Je hebt regelmatig  het gevoel dat er een compleet drumstel bespeeld wordt.

Daar komt nog Dobbs soulvolle, gedreven zang bij, en je hebt een duo dat niet onderdoet voor een complete band. Energieke feel-good muziek, goed voor de dagelijkse dosis adrenaline.

Luister hier naar een paar fragmenten: