The Miners is een vierkoppige Amerikaanse countryrockband die al zo’n vijftien jaar bestaat, maar die in 2022 pas haar eerste album uitbracht. En dat is dan ook meteen goed raak. Want deze mannen hebben in die vijftien jaar een geweldige hechte sound ontwikkeld, waardoor hun arrangementen steeds perfect kloppen bij de liedjes. De ene keer is het countryfolk, maar in Call Me Up hoor je een stevige southern countryrockband aan het werk, en die bevalt mij minstens zo goed als dezelfde band die subtiel ballads zingt.

Megunticook, de titel van hun album, verwijst overigens naar een meer in Maine terwijl de band zelf uit Philadelphia, Pennsylvania komt. Keith Marlowe, lead vocals, acousticsche en elektrische gitaar schreef alle tien de nummers van dit debuutalbum. Verder bestaat de band uit bassist Gregg Hiestand, drummer Vaughn Shinkus, die ook backing vocals doet,  en Brian Herder, pedal steel gitaar, en nog een hele rij aan gitaren.

De band speelt niet alleen fantastisch, ook de zang en de samenzang klinkt subliem, waarbij je soms aan bands als de Jayhawks of de Eagles kunt denken, al hebben de Miners gelukkig hun volstrekt eigen geluid. Mooi plaatje, waar ik al snel behoorlijk verknocht aan was.

Luister hier naar een paar fragmenten: