De wortels van Country Music liggen bij de blues, bij banjo- en fiddlevirtuozen en bij stringbands. In de Rough Guide serie is een heel mooi deeltje uitgekomen waarop je een aantal van de pioniers kunt horen. De echte liefhebber kent een groot deel van deze opnames waarschijnlijk wel uit de fameuze Anthology of American Folk Music van Harry Smith, maar voor wie die peperdure verzameling niet kent is dit een schitterend begin, ook omdat hier weer een paar nieuwe pareltjes op te vinden zijn.

Als je een beetje thuis bent in Country en Folk weet je dat sommige liedjes eindeloos opnieuw gespeeld worden, en het is wel heel mooi om dan eens het origineel van een nummer als Way Down the Old Plank Road te horen, hier van Uncle Dave Macon en Sam McGee. Daar opent deze vijf kwartier durende cd terecht mee. Ook persoonlijke favorieten als Gid Tanner and his Skillet Lickers zijn hier terug te vinden, met It Ain’t Gonna Rain No Mo’.

Bekende namen vind je ook – de Carter Family en de eerste country-superster Jimmy Rodgers. Maar luister vooral ook eens naar iemand als Dock Boggs of Charlie Poole. Verrassend vond ik zelf het liedje van de Tenneva Ramblers, met de titel The Longest Train I Ever Saw, maar met de eerste verwijzing die ik ken naar een van de beroemdste moord- en doodslagliedjes: In The Pines.

Zo blijkt dat er op veel verschillende manieren wortels van de hedendaagse country te vinden zijn bij deze stringbands, banjo- en fiddlevirtuozen en troubadours uit het begin van de vorige eeuw. Een rijke voorraadkist met vele pareltjes. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: