Crosby Tyler laat geen misverstanden bestaan over hoe hij tegen George W Bush aankijkt. Luister naar Leave It All In The Hands Of The Lord en je hoort de ergernis luid en duidelijk overkomen. Een duidelijk statement dus, maar lang niet alle liedjes op deze cd, 10 Songs Of America Today, zijn politiek getint. Tyler schetst vooral een zeer breed beeld van het Amerika van nu, gezien vanuit Los Angeles, de plek waar Tyler woont.

Dat brede beeld van Amerika klinkt ook sterk door in de arrangementen, waarin de popmuziek van de sixties is terug te horen, maar ook jazz, blues, mexicaanse trompetten, rockgitaren, grotestadsmuziek waarin je alles terug kunt horen dat Los Angeles en Amerika gemaakt heeft tot de nog steeds pruttelende smeltpot die het nu is. Die arrangementen zijn het vermelden extra waard, omdat ze zo ingenieus zijn en door alles heen worden gevlochten, waardoor je als stempel op deze muziek alleen maar een vage term als “americana” zou kunnen plakken. Maar het is meer dan dat, want er wordt zo’n fraai muzikaal tapijtje gevlochten dat je niet snel uitgeluisterd bent. Daarnaast zorgen Amy Farris en Peter Case voor een paar prachtige tweede stemmen.

Peter Case produceerde het album en deed dat meer dan voortreffelijk, en bovendien speelt hij overal gitaar. De musici verdienen hier ook een speciale vermelding, want ze spelen niet alleen erg goed, maar weten ook een fraai coherente sound te creëren, terwijl het samenspel soms verrassend anders is dan je gewend bent bij een singer/songwriter. Amy Farris zingt niet alleen, maar speelt ook viool, Mike Fortunato is de geniale trompettist die hier bewijst dat hij vele trompetstijlen tot in de puntjes beheerst, Jeff Turmes voegt daar af en toe een fraaie sax aan toe, Phil Parlapiano schuift zijn accordeon onopvallend maar perfect ertussen, net als zijn keyboards en gitaar en Duane Jarvis laat ook hier weer eens horen dat hij kan toveren met een gitaar, maar ook met een electrische sitar.

En, laten we dat vooral niet vergeten, Crosby Tyler schrijft hele goede liedjes, die met deze arrangementen ook nog eens optimaal tot hun recht komen. Een aanrader van een cd dus.

  • Crosby Tyler – 10 Songs Of America Today – Bohemia Music  bohemia 3-5070