ARC Music is een platenmaatschappij die vaak erg mooi en interessant materiaal uitbrengt, maar de presentatie laat soms wat te wensen over. Folk Music from Hungary is de zeer nadrukkelijke titel van de cd van Csurgó Zenekar, oftewel de Csurgó-groep. Op het hoesje zien we dansers in klederdracht en mannen in lange gewaden die klaarblijkelijk een toneelstukje of een dansje met stokken opvoeren. Een cd voor toeristenwinkeltjes, denk je, waar muzikaal wel weinig op te beleven zal zijn.

Het opmerkelijke is dat de muziek op de cd inderdaad goed omschreven kan worden als traditionele volksmuziek uit Hongarije, maar dat er zo goed en vooral ook lekker fel gespeeld wordt dat hij wel degelijk ook voor muziekliefhebbers interessant is. Er wordt niet alleen goed gespeeld, met een paar voortreffelijke violisten en een uitstekende fluitspeler, maar er wordt ook lekker scherp en pittig samengezongen.

En dan krijgt die oude, traditionele, muziek, puur door de kwaliteit van de uitvoerders, ineens iets tijdloos. Je hoort namelijk geen braaf amateuristisch orkestje dat probeert zo keurig mogelijk de traditionele muziek te spelen, maar een prima vierkoppige band die met hoorbaar veel plezier en energie een muzikaal feestje aan het bouwen is. Naast de vier muzikanten springen ook de drie zangeressen er echt uit. Hier wordt de traditie hoorbaar met veel liefde springlevend gehouden.

  • Csurgó Zenekar – Folk Music from Hungary – ARC Music EUCD 2134