David Holt denkt zelf dat zijn cd Live & Kickin’ niet bijster interessant zal zijn voor een Europees publiek, omdat hij er zoveel op praat. De plaat is live opgenomen tijdens het National Storytelling Festival, dus dan verwacht je een cd vol verhalen. Dat klopt wel een beetje, maar al die verhalen zijn wel opgehangen aan de muziek die Holt maakt. Traditionele muziek, op traditionele muziekinstrumenten als gitaar, banjo, mondharmonica, lepels, flessen, botten, wasbord, mondharp en natuurlijk de papieren zak.

Het leuke is dat hij met die laatste rij muziekinstrumenten overtuigend en geweldig grappig muziek maakt. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij van de oudste vrouw ter wereld, die toen honderdtweeëntwintig was, geleerd heeft hoe hij het wasbord moest bespelen. Niet, zoals je dat op tv soms ziet, raspend, maar tokkelend. Ze wou hem dat leren omdat ze al in geen honderdentien jaar iemand meer fatsoenlijk wasbord had horen spelen, en als je het hem dan hoort doen ben je nog geneigd het verhaal te geloven ook, want het klinkt fantastisch. Zo is er bij elk instrument een verhaal, en elk instrument wordt zeer verrassend gedemonstreerd.

De “bones” oftewel de botten, worden bespeeld als een soort oversized castagnetten, de lepels zijn ook een overtuigend ritme-instrument geworden in de handen van Holt, en de fles waar hij overheen blaast wordt een indrukwekkend muziekinstrument door wat Holt ermee doet. Het vreemdste muziekinstrument is natuurlijk de papieren zak, maar als je het hoort moet je toegeven dat het fantastisch klinkt. Het laat zien dat je, als je echt muziek wilt maken, alles in je omgeving kunt gebruiken. En als Dizzy Gillespie je leert hoe je een lullig dingetje als de mondharp naar je hand kunt zetten, maak je daar een verbazingwekkend veelzijdig muziekinstrument van.

David Holt heeft met deze cd een album gemaakt waar je regelmatig met open mond naar zit te luisteren, en waarbij je ook zeer regelmatig in de lach schiet door de fantastische verhalen tussen de muziek door.  Bovendien zingt hij erg goed en is de muziek gewoon heel erg leuk. Een plaat die je geheid een goed humeur bezorgt.

  • David Holt – Live & Kickin’ at the National Storytelling Festival – High Windy HW 1215
  • Kijk ook even op zijn website, want hij heeft nog veel meer leuke dingen gedaan.