Moving Cloud – Sweet Nyaa

Het beste Ierse album sinds tijden komt uit Denemarken. De Deense band Moving Cloud (niet te verwarren met de Ierse band met dezelfde naam) bestaat uit drie Denen en een Engelsman, en Ierse muzieklegende Dónal Lunny was zo onder de indruk dat hij hun tweede cd niet alleen produceerde, maar op elf van de dertien nummers zelf gedreven meespeelt. Er wordt niet alleen met veel plezier gespeeld, maar ook met hoorbare overgave, en je zou dit album dan ook bijna Ierser dan Iers kunnen noemen, hoewel de groep toch een onmiskenbaar eigen geluid heeft. Traditioneel, maar toch heel erg van deze tijd. Luister maar eens hoe ze Joe Heaney’s Did The Rum Do Daddy op een vrolijke manier volledig naar hun hand zetten. Liedjes en instrumentals (jigs, airs en reels) houden elkaar mooi in evenwicht waardoor het ook een fraai uitgebalanceerde cd is geworden. Een aanrader!

Henrik Jansberg – Signatur

De folkscene in Denemarken is alive en kicking. De jonge violist Henrik Jansberg levert het zoveelste bewijs. Of moeten we fiddler zeggen? Jansberg is gek op oude Deense dansen, en je krijgt dan ook een behoorlijk traditioneel klinkend programma voorgeschoteld. Dat wordt dan gelukkig wel soepel en met het nodige elan gespeeld. Voor liefhebbers van traditionele fiddlefolk  is dit een gedroomd plaatje, voor de gemiddelde luisteraar is het wellicht wat teveel van hetzelfde, al strooit Jansberg er een paar fraaie eigen composities doorheen. Er wordt niet alleen door hemzelf aanstekelijk gespeeld, ook het gezelschap Denen dat mee mag doen heeft er hoorbaar veel plezier in. Een topper dus, voor de traditionalisten onder ons.

Karen & Helene – Solen

Karen & Helene debuteren met een cd waarop vooral traditionele Deense en Noorse liedjes te vinden zijn. De zang van de dames is soms net een tikkeltje te gladjes, maar de instrumentale begeleiding is dan weer overal van topkwaliteit, met verrassende accenten als een elektrische gitaar. Gewoon een hele goede cd.

Serras – Stand clear of the closing doors please

Folkrock op zijn Deens, met de meer dan voortreffelijke fiddler Harald Haugard in een toprol. Die fiddle speelt samen met de sax een hoofdrol, maar de ritmesectie bepaalt voor een belangrijk deel het geluid, dat soms meer naar rock dan naar folk neigt, ook in de tragere nummers. Een mooie avontuurlijke folkplaat.

Haugaard & Hoirup – Omsommeren

Hoe ik een schuin streepje door de O van Hoirup moet krijgen weet ik niet, maar het hoort er wel. Hoirup speelt gitaar en zingt, Haugaard speelt meesterlijk fiddle. Traditionele Deense muziek en nieuwe, vaak zelfgeschreven nummers wisselen elkaar naadloos af. Al met al klinkt deze plaat wat traditioneler dan de Serras-cd, maar ook deze is zeker de moeite waard, en gevarieerder dan je van een duo zou verwachten.


  • Moving Cloud – Sweet Nyaa – Gofolk GO0105

  • Henrik Jansberg – Signatur – Gofolk GO0604

  • Karen & Helene – Solen – Gofolk GO0304

  • Serras – Stand clear of the closing doors please – Gofolk GO0404

  • Haugaard & Hoirup – Omsommeren Gofolk GO0203