Als Amerikanen zich in zogenaamde authentieke pakjes hijsen om een stukje van hun geschiedenis na te spelen moet je oppassen. Ze spelen niet alleen graag hun geschiedenis na, ook de muziek die bij die geschiedenis hoort wordt graag en veel gespeeld door allerlei bands. Ook hier geldt dat als het gezelschap zich uitdost in historisch verantwoorde kledij de muziek meestal een wat onderbedeelde rol krijgt. Dat geldt duidelijk ook voor de Discovery String Band die een cd heeft gemaakt over de befaamde ontdekkingsreis van Lewis en Clark, een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Dat doen ze, om het beleefd te zeggen, adequaat. Als je geïnteresseerd bent in Amerikaanse geschiedenis en je wil graag de liedjes bij elkaar hebben die bij deze periode horen krijg je hier een keurige verzameling. Niet echt slecht, maar ook niet echt geïnspireerd.

De Discovery String Band blijkt te bestaan uit een groep mensen die apart ook weer eigen cd’s hebben gemaakt. Cathy Barton en Dave Para bijvoorbeeld maakten een cd vol liedjes over Amerikaanse rivieren, waarbij ook weer het archiverende aspect de overhand lijkt te hebben. We komen hier overigens de anderen van het gezelschap ook weer tegen, plus nog wat vrienden. Ook hier gaat het om een aardige cd die erg leuk is als je interesse ook ligt bij Amerikaanse rivieren. Het is een verzameling heel aardige liedjes die ook weer adequaat worden uitgevoerd en die voor een liefhebber van Amerikaanse geschiedenis ongetwijfeld een meerwaarde hebben. Muzikaal gesproken is het allemaal helaas niet echt meer dan “aardig”.

Het echtpaar Paul en Win Grace heeft een cd vol liefdesliedjes gemaakt, ook weer met de leden van de Discovery String Band, aangevuld met hun dochters Leela en Ellie. Het wordt een beetje een saai verhaal, maar ook deze cd is eigenlijk niet meer dan aardig te noemen, en dat geldt ook voor de cd van Bob Dyer, die ook weer het Discovery gezelschap heeft uitgenodigd om mee te spelen. Het lijken daardoor allemaal platen van de Discovery String Band, waarbij steeds een ander lid of duo in de spotlight mag staan. Allemaal redelijke muzikanten die met duidelijk plezier muziek maken, maar die niet echt in staat zijn tot meesterwerkjes.

Maar dan zijn er de dochters van het echtpaar, Leela en Ellie Grace, en daar gebeurt toch nog een klein wondertje, want die twee doen met diezelfde traditionele muziek iets waardoor je ineens overeind veert – er wordt scherp en spannend samengezongen, en niet alleen maar braaf mooi, en er wordt geïnspireerd gemusiceerd. Dat betekent dat er uit dit broeinest van brave muzikale borsten toch ineens een cd komt die wel degelijk overal boven uitsteekt. Leela en Ellie kunnen bovendien zelf ook fraaie liedjes schrijven, waardoor het allemaal nog net iets leuker wordt. Een aanradertje dus – Leela & Ellie Grace.