Een doorsnee vrijdagmiddag in de Herestraat in Groningen. Van een afstandje is al te horen dat er geen reguliere straatmuzikant aan het spelen is – dit klinkt anders, beter en spannender. Het blijken drie jonge Russen te zijn, die zelf accordeonarrangementen hebben gemaakt van klassieke stukken die ze verrassend sterk spelen. Ze zijn zo goed dat we genietend een hele tijd hebben staan luisteren. Kicks voor niks. Een gratis openluchtconcert van deze kwaliteit krijg je niet zo heel vaak te horen.

De drie mannen verkochten zelfgebrande cd’s die ook verrassend goed blijken te zijn. Pittige arrangementen van klassieke stukken die iedereen uit zijn hoofd denkt te kennen. De drie spelen erg goed accordeon, maar het zijn vooral hun arrangementen die het de moeite waard maken. Dus mocht je ze ergens in Nederland op straat tegenkomen, neem er even de tijd voor en koop een van hun cd’s – de mannen kunnen volgens mij wel wat steun gebruiken.

De hoesjes bevatten dankzij hun gebrekkige kennis van het Engels nog wat fraaie voorbeelden van onbedoelde humor, buiten het feit dat ze de wel erg oubollige groepsnaam Classic Trio hebben gekozen. Laat je daar vooral niet door afleiden – ze zijn echt heel goed.

drie russen in de herestraat

ondanks het weinige publiek speelden ze fantastisch...