Dat snoeiharde rock ‘n’ roll ook met de nodige subtiliteit gespeeld kan worden had een groep als Ministry al eerder bewezen. De Dropkick Murphys uit Boston, Massachussets bewijzen nogmaals dat je snoeihard en scherp kunt spelen met finesse en subtiliteit, en dat de muziek dan toch aanstekelijk en opwindend kan blijven. Als echte hardrockers bezondigen ze zich ook af en toe aan schreeuwzingen, maar daar staat even later weer messcherpe samenzang naast. Er wordt fantastisch gitaar gespeeld op alle fronten, er is een strakke maar toch inventieve drummer bezig die er voor zorgt dat je niet stil kunt blijven zitten, en je hoeft hun laatste cd maar twee keer te hebben gehoord om de derde keer luidkeels mee te gaan zingen.

Het titelnummer van die laatste cd, Blackout, is gebaseerd op een tekst van Woody Guthry. Nu geven de erven Guthrie niet zo snel toestemming voor het gebruik van zijn teksten, en dat betekent dat de Murphys het hart op de juiste plaats hebben zitten (inderdaad, links). We horen hier dan ook muziek waar Bruce Springsteen wel eens razend jaloers op zou kunnen zijn, want de echte working class heroes-muziek horen we hier, en al jaren niet meer bij Springsteen. Bovendien klinken Guthries teksten bij de Murphys ondanks de snoeiharde rock authentieker dan bij een valszingende Engelse folkie als Billy Bragg.

Hoe aanstekelijk de muziek van de Dropkick Murphys is blijkt nog beter op de dvd die ze onlangs uitbrachten, en die we hier ongegeneerd de beste rock-concert-dvd ooit durven noemen. Het dolenthousiaste publiek speelt daarin zeker een rol, maar de Murphys spelen ook de sterren van de hemel. De dvd laat gedeeltes zien van twee St Patrick’s Day concerten in Boston, en ze doen alle concerten van welke gitaarband dan ook volledig verbleken. Wat een riffs, wat een drive, wat een energie! De lol spat er af. Daarnaast staan ook al hun videoclips op de dvd.

Op de cd kun je dan nog eens goed horen hoe goed ze feitelijk zijn – ze schrijven zelf schitterende nummers (The Outcast), zetten traditionals als Black Velvet Band naar hun hand op een manier waar Led Zeppelin alleen maar van kon dromen, en kunnen op momenten ook akoustisch laten horen dat ze echt heel goed zijn. Af en toe wordt er dan ook nog eens heel effectief een doedelzak ingezet die de opwinding nog eens een slag verhoogt. Aanstekelijke, opwindende muziek voor iedereen die af en toe weer eens echte stevige rock ‘n’ roll wil horen.

  • Dropkick Murphys – Blackout (cd) – Hellcat Records 80446-2 (met gratis extra dvd met vier nummers, waarvan twee live)
  • Dropkick Murphys – On the Road (dvd) – Hellcat Records 80462-9
  • Kijk ook even op de website van de Dropkick Murphys