In Frankrijk gebeurde rond de eeuwwisseling aan het begin van de twintigste eeuw alles, en dan met name  in Parijs, dat in die periode het culturele centrum van de wereld was. De beeldende kunst stond op de rand van de moderne kunst met onder meer het impressionisme, en dat gold ook voor de muziek. Alles klonk fris en vitaal, alsof eindelijk het stof van alle klassieke tradities werd weggeblazen. Nieuwe beeldtaal, nieuwe geluidstaal. Maar in die overgangsperiode had je ook de romantische, impressionistische componisten, die muziek maakten die je bijna figuratief kunt noemen.

Ook zonder de beelden van een emmertjes slepende Mickey Mouse als tovenaarsleerling (in de film Fantasia) zie je bij de muziek die Paul Dukas schreef bij dit sprookje het hele verhaal in muziek geschilderd. Dat geldt al net zo voor Maurice Ravel’s Moeder de Gans en Charles Koechlin’s Bandar-Log, dat het verhaal illustreert van het jongetje Mowgli dat ontvoerd wordt door een groep apen die zich de Bandar-Log noemen. Je luistert en je ziet het hele verhaal voor je.

Maar dat is niet het enige dat deze muziek bijzonder maakt. Ook de prachtige, sfeervolle arrangementen zijn soms van een adembenemende schoonheid, en de drie componisten die je hier hoort slaagden erin modern te klinken zonder iemand tegen de haren in te strijken. De uitvoering van het Orchestre Philharmonique de Strasbourg onder leiding van Marc Albrecht klinkt precies goed – subtiel, swingend waar dat moet, ingetogen op sommige momenten, uitbundig op andere. Het enige puntje van kritiek gaat naar de platenmaatschappij. Ze hadden deze cd wel een duidelijke titel mogen geven, als “Franse sprookjes uit het Fin-de Siècle” of iets in die geest. Nu moet je zoeken naar Dukas, Ravel, Koechlin of Albrecht. Of je klikt op onderstaande link natuurlijk.

  • Dukas (L’apprenti sorcier), Ravel (Ma mère l’oye), Koechlin (Les Bandar-Log), Albrecht – PentaTone Classics PTC5186336

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.