De opzet van de serie “Guitar artistry” van Stefan Grossman’s label Vestapol is geniaal in zijn eenvoud. Je zet een gitarist met zijn gitaar in een kleine studio, laat hem een kleine anderhalf uur spelen, zingen en praten, en je hebt een intensief en intiem portret van een muzikant.

Roy Book Binder begon zijn loopbaan ruim veertig jaar geleden met wat lessen bij Rev Gary Davis, en hij vertelt tussen het spelen door buitengewoon smakelijk over zijn leven “on the road”, waarbij je je geregeld afvraagt of hij nou echt zo onnozel is als hij zich soms voordoet. De verhalen worden er niet minder hilarisch van overigens.

En ondertussen laat Book Binder horen en zien dat hij onderweg behoorlijk wat opgepikt heeft, niet alleen van Davis, maar ook van makkers als Dave van Ronk met zijn weerbarstige gitaarspel, Ramblin’ Jack Elliot en Pink Anderson. In die traditie van bluesmannen moet je Book Binder dan ook plaatsen, en na ruim veertig jaar is hij zelf ook een doorleefd voorbeeld geworden voor een nieuwe generatie. De blues, puur en simpel, en met hart en ziel gebracht.