De dvd-serie “Guitar Artistry of” op Stefan Grossman’s label Vestapol is een gouden greep. Interessant voor gitaarliefhebbers, en voor muziekliefhebbers in het algemeen. Het idee is heel eenvoudig – een gitarist speelt zijn favoriete liedjes en vertelt tussen de liedjes door hoe hij begon met gitaarspelen, hoe hij de fijne kneepjes heeft geleerd en van wie, en wat er nog verder om die liedjes heen te vertellen valt.

Paul Geremia vond ik niet echt een hele spannende gitarist of zanger, maar ook bij hem werkt de formule, want na twee nummers en de eerste verhalen zit je geboeid te luisteren. Dat komt voor een deel door het stille, ingetogen enthousiasme, en doordat de liedjes door de verhalen net even wat meer gaan leven. Langzaamaan dringt het dan tot je door dat de man ook nog eens een meer dan voortreffelijk muzikant is, ook al is hij heel trouw in het naspelen van zijn favoriete spelers. Hij hecht duidelijk aan de traditie – “dit was zo goed, daar had ik niets aan toe te voegen, ik was al lang blij als ik het net zo goed kon”.

De anecdotes over gitaargroten die hij ontmoette, zoals Yank Rachell, Son House, Skip James, Howlin’ Wolf en vooral Pink Anderson zijn leuk om te horen, maar het is vooral het onderkoelde enthousiasme en de passie die overal doorheen klinkt die dit zo’n hartverwarmende dvd maken.

  • Guitar Artistry of Paul Geremia – Six & Twelve String Blues – Vestapol 13109