De dvd-serie “The Guitar Artistry of…” is, dat hebben we hier al vele malen eerder gezegd, voor ieder gitaarliefhebber verplichte kost, want je ziet en hoort hier de beste gitaristen van onze tijd, die niet alleen hun eigen favoriete nummers laten horen en zien, maar die ook tussen die nummers door uitgebreid vertellen, over hoe het begon, waar hun invloeden vandaan komen, enzovoort.

Buster B Jones is een verbluffend goede fingerpickende akoestische countrygitarist die al op jonge leeftijd, op zijn negenenveertigste, overleden is. Op deze dvd horen we hem nog uitgebreid praten over zijn muziek, over zijn grote voorbeelden, over de manier waarop hij zo ongelofelijk snel heeft leren spelen (alles naspelend van de plaatjes die hij als jochie op een platenspeler speelde, op veel te hoge snelheid, maar hij dacht dat het zo hoorde). Hij speelt feilloos zijn grote voorbeelden na, maakt perfect duidelijk wat precies het verschil in speelstijl is, en laat vervolgens horen wat hij er zelf van maakte.

Buster B Jones was niet alleen een ongehoord snelspelende gitarist, want dan zou je alleen met open mond van bewondering zitten kijken naar technisch vernuft, hij had ook gevoel voor humor, en wist met veel gevoel te spelen, waarbij hij gevoel voor melodie en gevoel voor ritme mooi weet te combineren. Daardoor zit je als luisteraar echt steeds op het puntje van je stoel, want hier is een rasmuzikant aan het werk, die bovendien alles wat hij kan heel graag wil overbrengen. Daarom is het in dit geval ook absoluut geen bezwaar dat er een paar gitaarlessen van hem zijn toegevoegd, want ook als je geen giraarleerling bent zit je hier met open mond naar te kijken. Klasse.

Als je de link hieronder volgt klik dan ook even op “view clip”, dan kun je een stukje van de dvd bekijken.