De serie Guitar Artistry heeft met zijn unieke aanpak al een paar fraaie afleveringen opgeleverd, maar de absolute topper tot nu toe is de bijna anderhalf uur durende dvd van Harry Manx. Over de unieke muziek van Harry Manx hebben we hier al eerder geschreven, dus de verwachtingen waren hooggespannen.

Harry Manx heeft twee grote liefdes – de blues en klassieke Indiase muziek. Voor die laatste liefde heeft hij zelfs een behoorlijk aantal jaren in India gewoond en heeft hij ook intensief les gehad bij Vishma Mohan Bhatt, een Indiase moderne virtuoos die een eigen instrument ontwierp dat ergens tussen gitaar en sitar gesitueerd kan worden. Manx demonstreert dat instrument, de Mohan veena, hier ook uitgebreid, en laat horen dat je er niet alleen Indiase raga’s op kunt spelen, maar ook de blues.

Met Manx’ aanpak wordt het een merkwaardige, ontspannen, vorm van blues, met ongekende diepgang. Je kunt horen dat Manx jaren en jaren alleen maar geoefend en geoefend heeft, want hij heeft elk instrument dat hij hier oppakt volledig in de vingers. Bovendien zingt hij gemakkelijk en soepel, waardoor een Van Morrisonnummer als Crazy Love een geheel eigen geluid krijgt. Het nummer wordt er alleen maar mooier van. Dat geldt ook voor een klassieker als Spoonful, dat hier de uitgebreide Manx-behandeling krijgt.

Manx heeft niet alleen zijn geheel eigen geluid, relaxed en toch zeer geconcentreerd en virtuoos, hij weet je als luisteraar ook echt te raken met zijn muziek. Dat geldt nog in heviger mate voor deze dvd, waar hij gewoon op een kruk in een kleine studio voor jou alleen intiem zijn nummers speelt en zingt. Tussendoor vertelt hij over zijn tijd in India, en hoe hij terug in Canada de twee liefdes, raga en blues, als vanzelf met elkaar begon te combineren. Dat leidde tot unieke muziek die toch heel vanzelfsprekend klinkt.

Hou je van JJ Cale, dan vind je Harry Manx waarschijnlijk zelfs nog beter. Manx begon pas in 2000 in het westen op te treden en op te nemen, maar het is te hopen dat hij er nog heel lang mee door zal gaan, want zijn unieke muzikale avonturentocht is adembenemend om te volgen, en deze dvd is een absolute aanrader.


  • The Guitar Artistry of Harry Manx – Vestapol 13110 – distributie Rounder
  • Vestapol