Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Stefan Grossman voor zijn dvd-serie Guitar Artistry ook John Fahey zou weten te strikken. Fahey staat niet bepaald bekend als een groot prater, maar hier zit hij zowaar op de vertelstoel, en hij blijkt gelukkig geen last te hebben van valse bescheidenheid. Fahey is als gitarist een klasse apart. Hij wordt door andere gitaristen enorm bewonderd, met name vanwege zijn verbluffende virtuositeit en vanwege het feit dat hij op een ongrijpbare manier met zijn eigen composities volstrekt eigenzinnige en unieke muziek wist te maken die intrigeert en fascineert

Zelf heb ik een wat wankele verhouding met zijn muziek, want op het ene album vind ik hem ongehoord spannende muziek maken, terwijl ik hem op andere platen alleen maar saai en vermoeiend vind in zijn ongebreidelde vertoon van virtuositeit. Wat hem echter absoluut uniek maakt is dat hij met zijn akoestische fingerpickende gitaarspel weliswaar uit de folk en de blues tapt, als het ware, maar dat hij ook inspiratie haalt uit Indiase muziek en uit moderne klassieke componisten als Bartok of Ives, en dat hij in zijn eigen composities vaak ook dat niveau weet te halen, en dat zijn composities regelmatig wat ontregelends hebben, met soms dissonanten en ongewone stemmingen. Spannend dus.

Op deze dvd horen we Fahey enigszins mompelend vertellen over de manier waarop zijn muzikale loopbaan verliep (“we kwamen de folkwereld overnemen”) en we zien in het begin ook wat archiefmateriaal, en ook dat is ronduit verbluffend, want je kunt hier constateren dat Fahey al op jonge leeftijd een grootmeester op de akoestische gitaar was. Hij is wel een vrij ingetogen speler, en zijn gitaarspel vergt van de luisteraar de nodige concentratie. Het is geen gemakkelijke muziek, maar muziek die je ook als luisteraar echt moet veroveren. Maar daar is deze dvd dan weer buitengewoon geschikt voor.

De dvd duurt ruim twee uur en bevat ook een interview en een gitaarles