De dvd-serie “The Guitar Artistry of…” is voor ieder gitaarliefhebber verplichte kost, want je ziet en hoort hier de beste gitaristen van onze tijd, die niet alleen hun eigen favoriete nummers laten horen en zien, maar die ook tussen die nummers door uitgebreid vertellen, over hoe het begon, waar hun invloeden vandaan komen, enzovoort.

Woody Mann is een verhaal apart, want hij begon als teenager in New York met gitaarlessen bij de legendarische bluesgitarist en zanger Reverend Gary Davis, maar ging later klassieke gitaar studeren aan de prestigieuze Juilliard School en ging voor lessen in jazzimprovisatie naar de legendarische pianist Lenny Tristano. Die laatste gaf hem de belangrijkste les mee, in ieder geval de les die Mann het beste is bijgebleven. Hij zei namelijk: “Je zit hier niet om mij te imponeren, je zit hier om muziek te maken”.

De grenzen tussen jazz, blues, klassiek en wereldmuziek vervagen bij Mann, mede ook door alle grote artiesten waar hij mee optrad, en hij vertelt ook dat met name de lessen bij Tristano ervoor gezorgd hebben dat hij later op een ontspannen manier met de blues kon omspringen waar hij ooit mee begon. Toen hij begon frustreerde het hem dat zijn leraar Gary Davis een nummer elke keer net even anders speelde, maar later ging hij juist zelf ook improviseren en een nummer naar zijn hand zetten en het beschouwen als basismateriaal waar je mee kon stoeien.

Zijn eigen composities zijn duidelijk schatplichtig aan de countryblues en de jazz van een kleine eeuw geleden, maar door de unieke, eigenzinnige, relaxte en tegelijk virtuoze manier van spelen klinkt de muziek van Woody Mann volstrekt tijdloos en hors categorie. Magnifiek.